Desplegar menú lateral
12/07/2023

El president Aragonès visita les instal·lacions de l’IRTA a Mollerussa

La visita s’ha centrat a conèixer les actuacions que està duent a terme l’Institut per fer el seguiment de la sequera

També s’ha presentat un projecte sobre agricultura regenerativa, amb una demostració d’obtenció de mostres en arbres fruiters

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest matí la Finca Experimental de l’IRTA a Mollerussa per conèixer les actuacions que estan duent a terme en el seguiment de la sequera, així com un projecte sobre agricultura regenerativa, finançat pel Fons Climàtic. Aragonès ha destacat que la feina de l’IRTA és “clau per l’acompanyament que ha de tenir el conjunt de la indústria agroalimentària del país”, en un context que ens obliga a canviar la manera de viure i de consumir. I ha lloat que, amb la seva tasca, “el coneixement científic baixa al camp”.

Des de finals del 2022, l’IRTA col·labora amb les comunitats de regants, tant de les zones regulades per Confederació Hidrogràfica de l’Ebre com de la zona regulada per l’Agència Catalana d’Aigua, proporcionant informació i mitjans tècnics per ajudar a la planificació, elaborar Plans de Contingència, si calen, i gestionar el reg del dia a dia de manera més eficient. “La innovació i la recerca com la que es du a terme des de l’IRTA són bàsiques per avançar en una gestió de l’aigua més eficient”, ha apuntat el cap de l’Executiu, “i això ens permet poder encarar un futur en què hi haurà més sequeres, i seran de més intensitat i més periodicitat, i fer-ho molt més ben preparats”.

Aragonès ha recordat que és necessari de cara al futur poder avançar en la modernització del Canal d’Urgell, que exigeix una inversió de 1.200 milions d’euros: “La Generalitat ens hem compromès a aportar-hi el 60% i aquí, de nou, exigim a l’Estat a decidir si cobrirà el 40% restant que li correspon i que és clau pel futur de les terres de Lleida”. En contraposició a l’actitud de l’Estat, el president ha fet notar que el Govern de la Generalitat ha treballat des del primer moment amb “amb planificació i conjuntament amb el sector, a través de la Taula Agrària, que ens permet que les mesures que es vagin adoptant siguin amb el màxim consens”.

“La sequera és el principal problema que té Catalunya i hi estem invertint tots els recursos disponibles, amb inversions que sumen 2.400 milions d’euros fins al 2027”, ha manifestat. Aragonès ha recordat que la Generalitat ja ha destinat 92 milions d’euros en ajudes que “permeten garantir la viabilitat del sector”. Un primer paquet, el mes de maig, destinat a la compra de farratges, i un segon, al juny, per les pèrdues de fruita dolça i conreus herbacis de secà. “I estem treballant en un tercer paquet per als sectors de l’olivera i la vinya”, ha explicat. “Hem treballat amb planificació, en col·laboració amb el sector, amb aportació de recursos econòmics i amb evidència científica. I això ens ha permès que, en l’àmbit de la Generalitat, no hi hagi cap zona de regants a qui se li hagi tancat l’aigua”, ha subratllat.

Agricultura regenerativa: cultius amb sòls sans i segurs

Un altre projecte que també s’ha presentat avui és AgriRegenCat, sobre agricultura regenerativa, finançat pel Fons Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i liderat per l’IRTA, per impulsar la transformació de l’activitat agroalimentària catalana amb el fi d’aconseguir una transició sostenible cap a una agricultura que respecti els recursos naturals com el sòl i la biodiversitat, que mantingui la productivitat i que afavoreixi la captura de carboni. El projecte es desenvolupa arreu de Catalunya i es duen a terme tant activitats de recerca com de demostració pràctica en els cultius més rellevants del territori: cereals, pomera, horta, vinya, arròs i pastures. Durant la visita, el president ha pogut participar en una demostració de mostreig del sòl.

Nota original: El president Aragonès denuncia “la manca de … – Govern.cat