Desplegar menú lateral
11/04/2023

El potencial d’acidificar els purins per mitigar-ne les emissions s’avaluarà en el projecte demostratiu ACIDEMO

Les emissions d’una bassa de purins acidificada es compararan amb les d’una bassa sense acidificar

El projecte suposa una adaptació a les noves obligacions que estableix la Generalitat quant a la gestió de les dejeccions ramaderes

La gestió i emmagatzematge de les dejeccions ramaderes genera emissions d’amoníac i gasos d’efecte hivernacle ―principalment, metà, diòxid de carboni i òxid de nitrogen. Diversos estudis apunten que l’acidificació del purí mitiga aquestes ejeccions en l’emmagatzematge. Per avaluar l’eficàcia d’aquesta tècnica en basses d’emmagatzematge de dejeccions ramaderes, l’IRTA i la Generalitat han posat en marxa el projecte demostratiu ACIDEMO.

En el marc del projecte,  s’instal·larà i es posarà a punt un prototip d’acidificació de purins en una bassa de cinc metres cúbics. Es faran dos assajos de quatre mesos, un al període fred (tardor-hivern), i un altre en període càlid (primavera-estiu), amb l’objectiu de determinar l’efecte de la temperatura sobre les ejeccions generades. En cada experiment es mesuraran de forma periòdica les emissions mitjançant un sensor d’amoníac i una campana dinàmica, així com la temperatura ambient i la composició del purí al llarg del temps. Els resultats del monitoratge de la bassa acidificada es compararan amb les emissions d’una bassa control de les mateixes característiques i es determinarà el percentatge de reducció aconseguit amb l’acidificació. Com a últim punt, es definiran i optimitzaran els paràmetres operacionals per aplicar aquesta tècnica.

El projecte ACIDEMO suposa una adaptació al nou model de fertilització que estableix el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que determina noves obligacions en la gestió de les dejeccions, algunes de les quals ja són vigents, i que impliquen un canvi en l’actual model de gestió. A més, aquesta activitat derivarà en un impacte significatiu a nivell ramader, agrícola i mediambiental i facilitarà l’adaptació progressiva del sector a les noves exigències legals mitjançant experiències pilot que, juntament amb la divulgació, arribaran al sector en forma de resultats extrapolables a les diferents situacions particulars.


Texto

Descripción generada automáticamente
Texto

Descripción generada automáticamente

Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.