Desplegar menú lateral
02/12/2019

El Porc d’Or amb diamant es queda a Osca, la província amfitriona

· La gala de lliurament dels guardons, amb els quals es reconeix la professionalitat, esforç i el treball de les granges de porcí espanyoles, va tenir lloc el 29 de novembre a Osca capital

· En total, 44 granges de porcí de 16 províncies i 7 comunitats autònomes van ser premiades amb 48 guardons Porc d’Or

Més de 1.000 professionals de sector porcí es van reunir el 29 de novembre al Palau de Congressos d’Osca en la celebració de la XXVI edició dels premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina, en la qual l’IRTA, organitzador els premis, va fer lliurament de 48 guardons Porc d’Or a un total de 44 granges de porcí pertanyents a 16 províncies i set comunitats autònomes, com a reconeixement a la seva professionalitat, esforç i extraordinària tasca.

Una edició més, els premis han estat recolzats per l’empresa líder en salut animal Zoetis i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), a més de comptar aquest any també amb l’impuls local de Agropal, entre d’altres empreses del sector patrocinadores i col·laboradores .

Osca, Pontevedra i Burgos aconsegueixen els premis especials

El que és considerat com el màxim guardó, el premi especial Porc d’Or de Diamant, que reconeix l’eficiència productiva en general, es va quedar a la província amfitriona, concretament a la granja Laguarrés – Agropecuaria del Isábena, de l’empresa Mazana Piensos Compuestos, situada a la localitat de mateix nom.

D’altra banda, el premi especial Porc d’Or del MAPA, lliurat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que valora especialment els paràmetres relacionats amb la “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”, va anar a parar a Pontevedra a Granja Cruces, de l’empresa NUDESA, a Vila de Cruces. Burgos ha estat reconeguda per la seva innovació mitjançant el premi especial Porc d’Or Zoetis a la Innovació que es va dur Granja Romaniega, de Agrocesa – Vall Companys Grup, localitzada en Caleruega.

Uns premis molt repartits

Pel que fa a les 45 estatuetes restants, lliurades en funció dels criteris de Taxa de Parts, Longevitat i Productivitat Numèrica, es van repartir de la següent forma: Aragó i Catalunya van compartir la primera posició -com ja va passar l’any passat- amb 15 premis (sis ors, cinc plates, quatre bronzes), cadascuna d’elles. En el cas d’Aragó, a més d’alçar-se amb el Porc d’Or de Diamant, va rebre tretze estatuetes (quatre ors, cinc plates i 4 bronzes) per tretze granges d’Osca; i dos ors per a dues granges de Saragossa. Catalunya, per la seva banda, va obtenir nou estatuetes (tres ors, quatre plates i dos bronzes) per a vuit granges de Barcelona; cuatre (tres ors i una plata) per a tres granges de Girona; i un bronze per a granges de Lleida i Tarragona.

Navarra va ser la següent comunitat més premiada amb un total de sis Porc d’Or (dues plates i 4 bronzes). A continuació, Galícia, que a més de rebre el premi especial del Ministeri, va aconseguir tres guardons més: dos bronzes per a dues granges d’Ourense i una plata per la Corunya. El va seguir Castella i Lleó: al premi especial a la innovació que va obtenir Burgos, cal sumar una estatueta d’or per a una granja de Zamora i una estatueta de bronze que va anar a parar a Segòvia. Finalment, tanquen la classificació Castella-la Manxa amb dos ors (Albacete i Toledo); i La Rioja amb dues plates.

Una celebració que ningú de el sector s’ha volgut perdre

Més d’un miler de professionals lligats a la porcicultura, entre ramaders, veterinaris i tècnics, així com representants de l’administració i de les principals associacions sectorials, no van faltar a la que ja és coneguda com la gran celebració anual de el sector porcí a nivell nacional .

En concret, van assistir a la XXVI gala dels premis Porc d’Or: Fernando Miranda, secretari general d’Agricultura i Alimentació de l’MAPA; Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya; Rosa Gerbás, regidora de Desenvolupament de l’Ajuntament d’Osca; Manuel García, president de Interporc; José María Costa, president de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor); Josep Usall, director general d’l’IRTA; i Pedro Martín, director de la Unitat de Porcí, Avicultura, Biodevices & Automatització de Zoetis.

Bases dels premis Porc d’Or

Els premis Porc d’Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), atenent als criteris de Longevitat (LG), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN). Les granges aspirants pertanyen a cinc categories en funció del cens a la granja (1a fins a 200 truges, 2a de 201 a 500 truges, 3a de 501 a 1.000 truges, 4a de 1.001 a 2.000 truges i 5a més de 2.001 truges). Es nominen vuit granges per cada criteri en cada categoria, el que resulta en un total de 120 nominacions. En el cas dels premiats, s’entrega una estatueta d’or, de plata i de bronze a el primer, segon i tercer classificat, respectivament, per a cada criteri i categoria, sumant el total dels 45 premis.

A aquests 45 guardons cal afegir els tres premis especials que ressalten característiques destacades de les granges, com les seves mesures de benestar animal, sostenibilitat, innovació i eficiència. Aquests premis són: el Porc d’Or de Diamant; el Porc d’Or de l’MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; i el Porc d’Or Zoetis a la Innovació.

El jurat, encarregat de determinar què explotacions estan nominades als premis i quins seran guardonades, està compost per personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la investigació ramadera i l’administració.

Amb el suport de Zoetis i Interporc

Aquesta nova edició dels premis Porc d’Or va comptar una vegada més amb el suport de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) i de Zoetis, companyia que acompanya els premis des dels seus inicis.

Zoetis és una empresa líder de salut animal dedicada a donar suport als seus clients i els seus negocis, que descobreix, desenvolupa, fabrica i comercialitza medicaments i vacunes d’ús veterinari complementats per productes de diagnòstic i recolzats per una àmplia gamma de serveis. Amb més de 9.000 empleats, els seus productes serveixen a veterinaris, ramaders, productors i tots aquells que crien i cuiden el bestiar i els animals de companyia en més de 100 països.

Zoetis té un clar compromís amb la indústria porcina, que es reflecteix no només en l’esforç inversor que aquesta realitza en R+D+i, sinó també en el seu suport a iniciatives que, com els premis Porc d’Or i Porco d’Ouro , i el premi especial Porc d’Or Zoetis a la Innovació, estimulen la millora contínua i el creixement de el sector productor de porcí a Espanya i Portugal.