Desplegar menú lateral
12/05/2022

El model circular, clau per garantir la sostenibilitat de la ramaderia

És una de les conclusions de la conferència internacional de producció animal que se celebra avui i demà a Portaventura i que compta amb una trentena de ponents i prop de dos-cents participants

L’organitza l’IRTA, i s’hi abordaran els principals reptes a què cal fer front per avançar cap a un futur més sostenible mitjançant la recerca, la innovació, la tecnologia i l’enfocament One Health

En les pròximes dècades, la nostra societat farà front a grans reptes: assolir una Europa neutra en carboni, i reduir a la meitat l’ús dels antimicrobians i la pèrdua de nutrients. És en aquest context que la ramaderia i l’aqüicultura hauran d’evolucionar per reduir els seus impactes ambientals, tenint en compte el benestar i la sanitat animals, i garantir unes condicions de treballs justes per als ramaders. A Catalunya, «la ramaderia li aporta molta potència, garanteix la suficiència alimentària de la població i és fonamental per a l’economia», i per reduir-ne els efectes negatius i fer-la més sostenible són clau «el coneixement, que ha de ser holístic, i transferir aquest coneixement tant al sector productor i elaborador com a la ciutadania». Així ho ha afirmat Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació de la Generalitat de Catalunya en l’obertura del congrés internacional «Animal Production Conference: Co-creating the Future of Animal Production», organitzat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i que se celebra avui i demà, 12 i 13 de maig, al Centre de Convencions de PortAventura. En l’obertura també han intervingut Teresa Pallarès, delegada territorial de la Generalitat a Catalunya, i Joaquim Brufau, delegat institucional de l’IRTA a Tarragona.

En el Congrés hi participen una trentena d’experts de diversos àmbits vinculats a la recerca animal, com són la nutrició, la sanitat, el benestar o la gestió circular de les dejeccions ramaderes, i compta amb prop de 200 participants, fonamentalment de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol, però també d’altres països com Turquia, França o el Regne Unit.

Aquest matí s’ha celebrat el primer bloc de l’«Animal Production Conference», centrat en la sostenibilitat. Les ponències principals han estat a càrrec de Martin Scholten, de la Universitat de Wageningen, que ha posat l’accent en els recursos naturals que necessitem per produir els aliments i en la necessitat que el sistema sigui circular: «La ramaderia, els cultius de cereals i l’agricultura estan connectats; fins i tot la producció i el consum estan connectats. És per això que ens hem d’assegurar que no malbaratem res i tot ho reutilitzem, perquè es tracta de recursos renovables per produir els aliments per a la població mundial, i hem de ser conscients que només tenim un planeta».

La segona ponència principal del matí ha estat a càrrec de Ralph Rosenbaum, cap del programa Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA, que, en la línia de Scholten, ha emfasitzat que la clau és apostar per un sistema circular. També ha destacat que un dels punts importants en què incidir perquè la producció ramadera sigui més sostenible són els pinsos. Així, afirma Rosenbaum, «la composició del pinso, l’origen dels ingredients, on es produeixen i com es produeixen marquen la diferència perquè la producció sigui més o menys sostenible». L’investigador de l’IRTA afegeix que l’altre aspecte clau, a banda dels pinsos, és «una bona gestió del sòl».

Aquesta tarda se celebrarà el segon bloc del Congrés, que es dedicarà a les resistències als antimicrobians, i demà, divendres 13 de maig, el tercer i darrer bloc, en què s’oferirà una visió de futur del sector i s’hi abordaran qüestions com el paper que hi jugaran les noves tecnologies, el benestar animal i les demandes de la societat.Podeu consultar el programa aquí.