Desplegar menú lateral
08/02/2019

El Curs Internacional de Reg en Ametller IRTA-UCDavis aplega a Lleida una cinquantena de professionals del sector

Curso Internacional de Riego en Almendro IRTA-UCDavis 2019

Els passats dies 29, 30 i 31 de gener es va celebrar a Lleida la el Curs Internacional de Reg en Ametller, organitzat conjuntament per l’IRTA i la Universitat de Califòrnia Davis, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i el suport de Caixabank.

El curs va ser tot un èxit de participació i va cobrir totes les places amb prop de 50 assistents, enginyers i tècnics del sector vinguts d’arreu del món.

Els alumnes van poder gaudir durant 3 dies de sessions teòriques a l’edifici de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Lleida) i visites de camp a cultius d’ametller. Es van tractar diversos temes d’importància per a la gestió eficient de l’aigua en ametller, com el clima i requeriments hídrics dels cultius, la importància de la interacció entre el maneig general del conreu i el reg o el reg de precisió, i es van mostrar els resultats de vàries experiències en cultius a Califòrnia, Israel, Andalusia i Catalunya. Els alumnes van rebre el diploma d’assistència per part de la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i el director general de l’IRTA, el Dr. Josep Usall i Rodié.

Des de l’IRTA va dirigir el curs el Dr. Joan Girona, assumint la part executiva la Sra. Mercè Mata. El professorat del curs va estar format per experts mundialment reconeguts per la seva activitat científica, tècnica i pràctica en la gestió del reg de l’ametller: el Dr. Ted DeJong i el Dr. Joseph Connell (ambdós de la UCDavis, Califòrnia), el Dr. Amos Naor (The Golan Research Instititute, Israel), el Dr. Elías Fereres i el Dr. Francisco Orgaz (ambdós Universitat de Còrdova i l’IAS-CSIC, de l’Estat espanyol). Per part de l’IRTA els professors van ser el Dr. Jaume Casadesús (cap del programa d’Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura), el Dr. Joaquim Bellvert, el Dr. Omar García-Tejera, el Dr. Joan Girona i el Dr. Josep Rufat.

Aquest curs s’emmarca en el conveni entre la Universitat de Califòrnia i l’IRTA en matèria de gestió eficient de l’aigua en agricultura, i és el segon curs Internacional en aquesta matèria organitzat per ambdues institucions.

L’ametller, el cultiu de moda

El cultiu de l’ametller ha experimentat als darrers anys un gran creixement, passant de ser una espècie marginal a una popular i rentable indústria. Les noves tecnologies, varietats i tècniques de cultiu han suposat un canvi molt significatiu de cara a conduir les noves plantacions. En aquest context, gestionar de manera eficient un recurs tan limitat com és l’aigua resulta de vital importància per a l’èxit d’una explotació.

Per això, l’objectiu del Curs Internacional de Reg en Ametller IRTA-UCDavis és donar als participants les eines necessàries per a permetre prendre decisions estratègiques en el maneig del reg.

Si voleu estar al corrent de les properes convocatòries, podeu visitar la web del curs (cursoriegoalmendro.irta.cat) i inscriure-us a la llista de correu i així rebre-les directament.