Desplegar menú lateral
24/11/2022

El CRAG obre les portes a la indústria per impulsar la transferència de coneixement

85 persones assisteixen a la Jornada CRAG-Empreses: Biotecnologia al servei de l’agricultura

La Jornada té com a objectiu promoure col·laboracions amb les empreses del sector agrobiotecnològic per a impulsar la transferència de coneixement a la societat

Dimecres 16 de novembre es va celebrar per primera vegada la Jornada CRAG-Empreses: Biotecnologia al servei de l’agricultura al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), una jornada per acostar el món de la recerca i el món empresarial. El CRAG és un centre capdavanter en recerca, biotecnologia verda i tecnologies genòmiques aplicades a la millora genètica de varietats vegetals i animals. Com a centre de recerca, una de les seves principals missions és la transferència de coneixement a la societat, de manera que els descobriments realitzats en el laboratori tinguin un benefici directe per al conjunt de la ciutadania. Per tal que aquesta transferència sigui efectiva, la recerca ha d’estar alineada amb les empreses biotecnològiques i del sector primari, fent front conjuntament als reptes imminents de la societat relacionats amb l’alimentació i la protecció del medi ambient.

És en aquest context que es va organitzar aquesta jornada amb l’objectiu de donar a conèixer l’oferta biotecnològica del CRAG i establir contactes amb les empreses del sector agrobiotecnològic per a promoure futures col·laboracions. En total, 85 persones van participar en aquest espai de trobada i networking per a investigadors, empreses i gestors de finançament R+D. Es va comptar amb la presència de 34 empreses del sector agrobiotecnològic, entre elles Bayer, Bioiberica, Futureco, Invaio o Semillas Fitó, i amb 5 entitats del sector públic.

Segons la directora del CRAG L. Maria Lois, una jornada d’aquestes característiques és molt estratègica i “una oportunitat per a les empreses d’interactuar amb investigadors del CRAG i estem segurs que sorgiran moltes sinergies en el futur pròxim”.

En la primera part de la jornada es van realitzar xerrades curtes on investigadors del CRAG van exposar les seves línies de recerca científica. Després els assistents van tenir l’oportunitat de visitar les instal·lacions del CRAG on van visitar els hivernacles, els laboratoris de cultiu in vitro o els serveis de seqüenciació i microscòpia. Una de les iniciatives amb major èxit van ser les reunions bilaterals B2B, que van consistir en reunions curtes entre un investigador del CRAG i un o diversos representants d’una empresa per a poder fer un primer contacte i valorar col·laboracions futures. Per a concloure l’acte, els visitants van conèixer les possibilitats de col·laboració publicoprivada amb el CRAG, els mecanismes de finançament existents actualment i diversos casos d’èxit anteriors. En aquesta última part de la jornada es va comptar amb la participació de BIOVEGEN, un dels col·laboradors de la jornada, el gerent de la qual, Gonzaga Ruiz de Gauna apunta que: “És molt encoratjador veure com el sector privat reacciona molt favorablement quan des de l’acadèmia es fa l’esforç de mostrar i aterrar el seu treball”.

L’organització de l’esdeveniment va ser possible gràcies al treball del comitè organitzador del CRAG, encapçalat per Amparo Monfort, investigadora del IRTA al CRAG, que va concloure: “Esperem que aquesta jornada sigui un punt de partida per a enfortir les relacions entre el sector agronòmic i industrial i el nostre centre, el CRAG”.

Aquesta jornada forma part d’una sèrie de trobades que s’organitzaran amb diferents stakeholders del CRAG, els que inclouran també a periodistes i a persones del públic general. La realització d’aquests esdeveniments s’emmarca dins d’un projecte atorgat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) a la Unitat de la Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) del CRAG (FCT-21-16698).