Desplegar menú lateral
23/12/2020

El Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya constitueix la Comissió ‘One Health’, integrada per veterinaris experts en malalties transmissibles

Natàlia Majó. Font: IRTA

La cap del programa de Sanitat animal de l’IRTA Natàlia Majó serà una de les integrants

Serà un òrgan consultiu en la gestió i el control de malalties com la COVID-19 a Catalunya

La COVID-19 ha posat en evidència que la salut és global. La interrelació i la globalització defineixen i constitueixen el món d’avui i les pandèmies ara s’han de tractar des de la perspectiva One Health (o una Sola Salut), un concepte promogut per la Unió Europea que indica que la salut humana, la salut animal i la salut mediambiental són interdependents i estan vinculades als ecosistemes en els quals coexisteixen.

És per això que el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) ha constituït la Comissió One Health com un òrgan consultiu en malalties zoonòtiques, és a dir, malalties transmissibles entre animals i persones. «Els veterinaris podem aportar molt a la salut pública: amb la Comissió One Health ens posem al servei de la societat, de l’administració pública i dels mitjans de comunicació per aportar el nostre coneixement i expertesa», explica el president del CCVC, Ricard Parés.

La comissió està formada per veterinaris de reconegut prestigi i d’àmplia trajectòria professional: la doctora en Farmàcia, doctora en Veterinària diplomada en sanitat i secretària general de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya, Maria Ángeles Calvo; el doctor en veterinària, Lorenzo José Fraile Sauce; la responsable del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Natàlia Majó; i la degana de la Facultat de Veterinària i presidenta de la Conferència de degans i deganes de Facultats de Veterinària d’Espanya (CDVE), Maite Martín.

Per què ara, la Comissió One Health?

El 60% de les malalties infeccioses són d’origen animal i les zoonosis són un repte per a la salut pública. Els veterinaris poden aportar la seva experiència i coneixement en la gestió i control de malalties contagioses. La política sanitària que els veterinaris apliquen en la producció animal ha afavorit que malalties humanes que fa anys tenien una elevada prevalença fa uns anys, actualment no suposin un problema. Alguns exemples en són la tuberculosi o la brucel·losi o el virus del Nil, que es presenta com un repte actual.

Quan una malaltia afecta el conjunt de la població s’ha d’abordar des de la perspectiva epidemiològica independentment de l’espècie animal afectada. La gestió sanitària que els veterinaris apliquen en els animals de granja és un bagatge de gran importància pel control de malalties que poden afectar a l’espècie humana. Per això, és fonamental que els veterinaris i les veterinàries formin part dels equips interdisciplinaris de prevenció i lluita contra aquestes epidèmies.

Etiquetes: