Desplegar menú lateral
13/03/2023

El Banc de Dades del Porcí (BDporc) estrena web

Creat per l’IRTA i amb el suport del Ministeri i ANPROGAPOR, gestiona les dades de prop d’un milió de truges reproductores de l’Estat espanyol i ofereix al sector porcí informació per al benchmarking

La plataforma està en un procés de renovació per ampliar el seu abast i la utilitat, en què s’actualitzaran els processos de recollida, emmagatzematge i processament de dades, i s’hi incorporaran tecnologies 4.0

El Banc de Dades del Porcí (BDporc) és un banc de dades i una plataforma digital al servei del sector porcí que ofereix a les empreses informació de referència, els proporciona eines per al benchmarking i reconeix les millors granges en els premis anuals Porc d’Or.

Creat l’any 1990 per l’IRTA amb el suport del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i ANPROGAPOR, en els darrers mesos va iniciar un procés de renovació profunda. Ja va estrenar logotip, i ara presenta el seu nou web, de què fins al moment ha renovat el portal públic. Disponible per ara en català, castellà i anglès, la nova web inclou notícies, dades i censos, enllaços als butlletins i informació sobre els premis Porc d’Or. Pot consultar-se a l’adreça https://bdporc.irta.es.

A més del nou logotip i la nova pàgina web, s’està treballant per actualitzar els processos de recollida, emmagatzematge i processament de dades amb l’objectiu d’ampliar l’abast i la utilitat de la plataforma. Segons Raquel Quintanilla, cap del programa Genètica i millora animal de l’IRTA: «La base de dades BDporc és l’embrió d’una eina digital que contribuirà a la sostenibilitat del sector porcí».

Actualment, el sistema BDporc gestiona les dades de gairebé un milió de truges reproductores, el que representa entorn el 50% del cens nacional. Des del 2015, BDporc també gestiona les dades tecnicoproductives de granges de mares de Portugal i Colòmbia, mitjançant acords entre l’IRTA i les seves respectives associacions a nivell nacional.

Una eina adaptada als nous temps

La renovació del web s’emmarca dins del projecte «BDporc: digitalització, sensorització i analítica augmentada per a l’eficiència i sostenibilitat del sector porcí», en què s’incorporaran tecnologies 4.0 i dades de diferent naturalesa en tot el cicle productiu, incloses la transició i l’engreix. A mig termini, l’objectiu és proporcionar informació de valor sobre nous aspectes relacionats amb l’eficiència i la sostenibilitat ambiental de les granges de porcí, juntament amb eines d’ajuda a la presa de decisions.

A llarg termini, s’aspira que BDporc constitueixi el nucli d’una plataforma digital d’informació integral del sector porcí que aglutini informació generada a les diferents etapes de la cadena de producció, que esdevingui una eina d’informació potent a diferents nivells i que permeti fer prediccions a curt i llarg termini. Per definir les noves funcionalitats de la plataforma i nous criteris de valoració en els Premis Porc d’Or, l’equip darrere de BDporc, els jurats dels Premis i el sector, analitzen actualment com gestionar tota la informació disponible i com es preveu que evolucionaran les necessitats del sector porcí.