Desplegar menú lateral
18/07/2019

ECO ametlla: La producció d’ametlla ecològica sota models intensius i d’alta densitat

ECO ametlla és un projecte demostratiu IRTA-DARP que pretén valorar quins models productius s’adeqüen més a la producció ecològica i, per tant, s’avaluarà el comportament agronòmic i productiu, per a l’elecció del model productiu més adient en ecològic, tot cercant una producció més sostenible i lliure de pesticides.

L’aspecte de rendibilitat econòmica es basa no solament en l’obtenció d’una ametlla ecològica amb valor afegit, si no també plantejar la producció en dos models en regadiu: intensiu i alta densitat, per a obtenir una elevada producció però sota el paraigües del cultiu ecològic.

El sector de la producció d’ametlla a Catalunya ha evolucionat molt en els darrers anys. De ser considerat un cultiu tradicional de secà, a la situació actual amb el cultiu en regadiu, amb varietats de floració tardana i extra-tardana, plantacions intensives o súper-intensives, preus i consum en creixement, etc., el cert és que la concepció i les necessitats actuals de les explotacions d’ametller res tenen a veure amb les de fa uns anys.

És per això que el sector necessita nous coneixements tècnics i de gestió que s’adaptin als nous conceptes d’explotació i és aquí on els projectes demostratius que l’IRTA i el Departament d’Agricultura (DARP) estan portant a terme permeten anar transferint els nous coneixements tècnics al sector per tal de poder resoldre les necessitats actuals.

La producció d’ametlla ecològica en regadiu té, actualment, molts interrogants: l’elecció del material vegetal, la gestió i control de plagues i malalties, la fertilització, etc. Per una altra banda té una vessant de mercat molt interessant, donat que als Estats Units, grans productors produeixen ametlla amb closca tova que pateix l’atac d’insectes i, a més a més, es recull del terra, on molts cops hi han problemes de fongs i aflatoxines, per el que s’ha de fumigar un cop recollida i pasteuritzar-la en certs casos, fet pel que mai serà considerada con ecològica. Per tant, s’obre un mercat interessant per a l‘exportació d’ametlla ecològica tant als Estats Units com a d’altres països d’Europa.

En la darrera jornada de l’ametller, organitzada per l’IRTA a Les Borges Blanques el passat 29 i 30 de maig i que va acollir més de 700 assistents, Marta Maldonado, tècnic de l’IRTA, va explicar aquest projecte demostratiu que actualment s’està realitzant per al sector de l’ametlla.