Desplegar menú lateral
24/03/2022

Donació d’un quadre d’August Puig a l’IRTA de Monells

Marc Puig von Friesen, Joan Tibau, Montse Pagès, Joan Manel Albacete, Pau Puig Scotoni, Rina Weltner i Eduardo Vara.
Marc Puig von Friesen, Joan Tibau, Montse Pagès, Joan Manel Albacete, Pau Puig Scotoni, Rina Weltner i Eduardo Vara. Font: IRTA (CC BY-NC 4.0)

Es tracta de l’oli sobre tela «Salomé», que l’artista va pintar en aquest municipi del Baix Empordà l’any 1988

Un quadre d’August Puig decora la sala Recepció de l’Edifici A del centre de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Monells. Es tracta de l’obra «Salomé», de l’any 1988, que el pintor va realitzar al municipi, i l’ha donat el seu fill, Pau Puig Scotoni, en línia amb la seva política de donacions a institucions públiques. «L’objectiu és que quedi reflectida la relació entre el meu pare i Monells, i és per això que vaig pensar que una institució rellevant com l’IRTA podia rebre una donació de la seva obra», va afirmar Puig Scotoni durant l’acte de donació.

Pau Puig Scotoni i Joan Manel Albacete en l'acte de donació.
Pau Puig Scotoni i Joan Manel Albacete en l’acte de donació. Font: IRTA (CC BY-NC 4.0)

El quadre donat està inspirat en la figura de la princesa bíblica. És una obra abstracta on «pels colors sedosos es pot intuir la dansa dels set vels de Salomé», explica el fill del pintor. Segons afegeix, «en tractar-se d’una obra abstracta, cal entendre que busca «estimular la imaginació de les persones que la contemplen».

Quadre «Salomé».
Quadre «Salomé». Font: IRTA (CC BY-NC 4.0)

August Puig (Barcelona, 1929), va residir a Monells una tercera part de la seva vida, i va morir-hi el 1999. Tal com comenta el seu fill, hi va arribar «per casualitat», després que el seu marxant d’aleshores li proposés intercanviar dos quadres per una casa en runes a l’Empordà. August Puig la va restaurar amb l’ajut de l’arquitecte Sixte Illescas, que va adquirir la casa del costat a la plaça de Monells. «Va acceptar l’intercanvi sense haver estat mai al poble, i quan va visitar-lo per primera vegada en va quedar corprès», comenta el fill de l’artista.

Era un pintor influenciat pel fauvisme, el cubisme i per la pintura de Paul Klee, Kandinski i Joan Miró. Va formar part de les anomenades «segones avantguardes». A la capital francesa, la seva pintura va tendir cap a motius surrealistes d’abstracció informal, fins a arribar a donar total predomini a les aigües i taques acolorides que caracteritzen la seva aportació, molt original dins l’expressionisme abstracte.

A banda del quadre donat a l’IRTA de Monells, en aquesta població gironina hi ha una escultura dedicada a l’artista. La sala de plens de l’ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura que acull tres obres del pintor, porta el nom d’August Puig.