Desplegar menú lateral
09/06/2023

Descobrim les granges nominades als propers Premis Porc d’Or Ibèric

Aquestes granges es reparteixen les 63 nominacions als premis que es lliuraran el proper 30 de juny a Granada.

Extremadura i Castella i Lleó acumulen la majoria de les nominacions.

L’IRTA organitza aquests premis amb la col·laboració especial d’ASICI i CEVA Salut Animal.

L’IRTA ha donat a conèixer el llistat de granges nominades a la 7a edició dels premis Porc d’Or Ibèric, atorgats a l’excel·lència en la producció de porc ibèric. Són un total de 35 granges, que es reparteixen les 63 nominacions als premis que es lliuraran durant la gala que tindrà lloc el proper 30 de juny a Granada. En aquesta ciutat es donaran cita més de 450 professionals del sector per reconèixer la tasca dels ramaders i premiar les millors granges de porcí ibèric del nostre país.

Des de la web de BDporc és possible consultar la llista completa de les granges nominades: Nominats Porc d’Or Ibèric 2023

Badajoz i Valladolid tornen a ser les més nominades

Les comunitats de Castella i Lleó i Extremadura són les grans candidates per rebre el nombre més gran d’estatuetes d’or, plata i bronze, en base als criteris productius de longevitat (garrins deslletats per truja de baixa), nascuts vius i taxa de parts. Entre les dues comunitats autònomes es reparteixen el 87% de les nominacions d’aquesta edició, i les províncies de Badajoz i Valladolid són les que acumulen un nombre més gran de nominacions, 18 cadascuna. Per part seva Andalusia compta amb quatre nominacions, Castella-la Manxa amb tres i el País Valencià amb una granja nominada.

Un premi a la sostenibilitat del sector

A partir d’aquest any, el tradicional Premi Especial del MAPA a Sanitat, Benestar i Medi Ambient passarà a anomenar-se Premi Especial del MAPA a la Sostenibilitat. L’essència d’aquest premi continuarà sent la mateixa i s’assentarà sobre tres pilars: la sanitat animal, el benestar animal i la minimització de la petjada mediambiental.

Els premis d’Ibèric de 2022 van tenir lloc a Mèrida (Extremadura). Ara serà el torn de Granada.

Andalusia i Castella i Lleó es disputen els Premis Especials

En aquesta setena edició dels Premis Porc d’Or Ibèric es lliuraran també quatre premis especials que reconeixen unes característiques assenyalades relatives a l’excel·lència en el maneig, la sostenibilitat i el benestar animal. El màxim guardó del certamen, el Premi Porc d’Or Ibèric amb Diamant, se’l disputen dues granges segovianes (Hermanos Sanz Berzal, d’Agrocesa – Grup Vall Companys, i Granja Valdisierro, d’ICPOR Sòria) i una granja val·lisoletana (Granja La Mejorada , d’Agrocesa – Grup Vall Companys). El Premi del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a la Sostenibilitat es quedarà també a Castella i Lleó, ja que hi opten la Granja La Mejorada i la Granja Valdisierro, també candidates al Diamant. Per la seva banda, el Premi a la Producció a l’Aire Lliure recaurà a Andalusia, sent les granges cordobeses Cortijo Viejo (Finca Cortijo Viejo) i Bonalejo (COVAP) juntament amb la granja sevillana La Umbría Ibérico Ecológico (Antonio Marín García), les tres candidates a aquest guardó. S’entregarà a més el Premi Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat per a aquella granja que, entre totes les categories, tingui el màxim nombre de garrins deslletats per truja productiva i any.

Organitzats per l’IRTA amb la col·laboració d’ASICI i Ceva Salud Animal

Els Premis Porc d’Or reconeixen la tasca del sector gràcies a les dades recollides pel sistema d´informació BDporc, desenvolupat i gestionat per l´IRTA. Des dels anys 90, la base de dades de BDporc proporciona a totes les empreses adherides resultats i informació de referència per a la presa de decisions, i proporciona a les administracions i associacions sectorials informació sobre dades tecnicoproductives del sector porcí.

Però aquests premis no serien possibles sense la bona feina dels ramaders de porcí ibèric, i sense l’estreta col·laboració de l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI) i de CEVA Salut Animal, socis de l’IRTA en l’organització dels premis Porc d’ Or Ibèric. Aquest any, a més, els premis compten amb el suport especial de cinc empreses que actuen com a patrocinadores premium: Farm Faes, Rotecna, IFR Group, Banasegur i OPP Group, juntament amb altres empreses del sector que participaran en qualitat de patrocinadores i col·laboradores.