Desplegar menú lateral
16/11/2018

“De petites ja volíeu ser científiques?”

Les investigadores de l’IRTA Assumpció Anton i Nancy Peña van participar a la Setmana de la Ciència amb una xerrada a la classe de 6è de l’escola Pérez Sala, de Vilassar de Mar el passat 15 de novembre. Aquesta activitat va servir per donar a conèixer als nens i nenes què és l’Anàlisi del Cicle de Vida i sobretot, per a que es plantegessin la investigació com a una opció de futur.

Aquesta és la seva experiència explicada per elles mateixes:

“Després de presentar-nos nosaltres mateixes i l’IRTA (què fem, on treballem, com hem arribat a fer ciència) vàrem passar a explicar la importància dels agricultors com a proveïdors d’aliments (tots mengem), com a gestors de la natura (la seva “fàbrica” depèn bàsicament de recursos naturals, sol, sòl, aigua, biodiversitat), i com gestors del territori.

Per això la nostra feina és ajudar als agricultors a fer-ho el millor possible. En particular, el nostre grup de recerca té molta cura dels aspectes relacionats amb medi ambient i treballa per a què no es produeixi contaminació i que consumim els mínim de recursos possibles en la producció agrícola.

Vàrem presentar l’eina que nosaltres fem servir per a quantificar l’impacte ambiental, l’Anàlisis de Cicle de Vida. Els avantatges d’aquest eina són, en primer lloc quantificar i dir quins són els aspectes més importants que cal tenir en compte i millorar-los. I segon lloc, amb aquest concepte vàrem remarcar la importància de la perspectiva “dalt” i “baix” del procés de producció. L’alumnat coneixia el concepte de gestió de residus perquè l’havien treballat a l’escola, però els va sorprendre la importància en l’impacte ambiental de la procedència productes (envasats, productes de temporada, energies utilitzades). L’escola en va prendre nota i ens van dir que potenciaran aquest enfocament.

Els nens i nenes varen fer moltes preguntes. Des de preguntes personals, -“des de petites volíeu ser ja científiques”-, a preguntes molt interessants, com per exemple “si per un costat la terra s’escalfa i per l’altra es refreda, no ens quedem en el mateix punt?”, “és veritat que al planeta terra li queden 50 anys de vida?” o “potser ara som en un escalfament periòdic i no passa res”. Al final molts nens i nenes van aixecar la mà quan se’ls va preguntar si volien dedicar-se a la ciència.”


Més participació IRTA a la Setmana de la Ciència

Per altra banda, l’investigador Robert Savé, també dins del marc de la Setmana de la Ciència a les Escoles, va fer la xerrada “Com afecta i afectarà el canvi climàtic a l’agricultura? Es temps de fer!” a 60 estudiants de 1r de Batxillerat de l’institut Andreu Nin del Vendrell.