Desplegar menú lateral
11/04/2017

Cultius a la perifèria de les ciutats per ajudar a mitigar el canvi climàtic

Segons experts en mitigació de gasos d’efecte hivernacle, la lluita contra el canvi climàtic passa, entre d’altres accions, per la integració de l’agricultura a la perifèria de les ciutats i la col·laboració en recerca a nivell global

Aquest i altres temes van ser debatuts al V REMEDIA Workshop, celebrat els dies 29 i 30 de març a l’IRTA Torre Marimon

La producció agrícola necessària per alimentar la creixent població de les ciutats s’enfronta a diversos reptes de futur, en un context on la sostenibilitat és un requisit més que una opció i la conscienciació de la societat amb el medi ambient és cada cop més gran.

Experts de diferents països en investigació mediambiental (concretament en mitigació de gasos d’efecte hivernacle en el sector agroforestal) es van reunir per parlar i treballar sobre aquest tema en el context de la cinquena edició del REMEDIA Workshop, que va tenir lloc els dies 29 i 30 de març a la seu de l’IRTA a Torre Marimon (Caldes de Montbui).

En aquesta ocasió es va destacar la necessitat de conscienciar els consumidors sobre la importància del sector primari i la producció d’aliments, doncs juga un paper molt important en la mitigació dels gasos d’efecte hivernacle i per tant en el canvi climàtic, així com en l’obtenció d’aliments d’alta qualitat amb un preu just i respectuosos amb el medi ambient.

En aquest sentit, els experts van afirmar que l’agricultura intraurbana (la que es dóna dins de les ciutats) tindrà un paper molt important com a eina educativa i de conscienciació social. Però és la periurbana (que es dóna a la perifèria d’una ciutat, en la seva àrea metropolitana) la que està destinada a cobrir una bona part de les necessitats alimentàries de les ciutats.

Es tracta d’un tipus d’agricultura més sostenible i amb una petjada de carboni inferior a causa d’un menor despesa energètica en transport i conservació, el que a la vegada permetria obtenir productes de millor qualitat i gust.

Una major col·laboració contra els gasos d’efecte hivernacle

Al V REMEDIA Workshop també es va destacar la necessitat de millorar els inventaris i els models de càlcul de les emissions, així com de compartir els resultats en les diverses bases de dades públiques nacionals i internacionals.

En una intervenció especial de Martín Fernández (Coordinador de la Unitat d’Inventari d’Emissions, Subdirecció General de Qualitat de l’aire i Medi Ambient Industrial, Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient), es va demanar un esforç als grups de recerca i administracions públiques per recollir i enviar dades d’emissions concrets, i per millorar la base de dades, els factors d’emissió i els models de càlcul que serveixen com a base per al compliment dels compromisos de mitigació que Espanya té establerts amb la UE, i a nivell internacional en el context de la COP21 i COP22.

Un dels exemples d’esforços internacionals en aquest sentit és la Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases, que compta amb la participació de 47 països, i que recopila i treballa aquestes dades mitjançant la xarxa MAGGnet (Managing Agricultural Greenhouse Gases Network), coordinada pel Dr. Mark Liebig (USDA-ARS), conferenciant convidat a aquest workshop, i on l’IRTA és representant espanyol per als sectors de l’arròs i agroforestal.

Pel costat de les institucions espanyoles compromeses amb la mitigació i adaptació al canvi climàtic, Marta García López, de l’Àrea de Ramaderia de la SG Prospectiva i Coordinació de Programes, va explicar el paper de l’INIA en la coordinació de la recerca en canvi climàtic i agricultura, i com aquesta institució pot actuar com a facilitadora en iniciatives internacionals a tots els equips d’investigació en aquesta matèria, amb suport explícit a la Xarxa REMEDIA com a unificadora de molts d’aquests esforços.

Mark A. Liebig (USDA-ARS) durant la seva presentació a l’auditori de Torre Marimon / Foto: IRTA

Resultats d’aquesta edició

La principal novetat del V REMEDIA Workshop ha estat una taula rodona específica sobre agricultura urbana i periurbana i economia circular, coordinada per l’investigador Robert Savé i amb la participació de destacats experts en canvi global (Dr. Javier Martín Vide, Universitat de Barcelona, coordinador del Grup d’Experts de Canvi Climàtic a Catalunya i de METROBS), suficiència alimentària (Dra. Marta G. Rivera, Universitat de Vic), economia circular (Dra. Elsa Varela, CREDA UPC-IRTA) i agricultura urbana i periurbana (Dr. Pere Muñoz, IRTA).

Aquesta edició va ser un èxit gràcies a la col·laboració entre la junta de la Xarxa REMEDIA i el comitè organitzador de l’IRTA, encapçalat pels investigadors Carme Biel, Felicidad de Herralde, Maite Martinez-Eixarch i Robert Savé. La reunió va comptar amb gairebé un centenar d’assistents, a més de amb la participació de dos conferenciants convidats, Mark A. Liebig (USDA-ARS) i Jordi Vayreda (CREAF), la presentació inaugural a càrrec del Dr. Arnau Queralt (director general de l’ Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible, CADS), i la clausura del Dr. Josep M. Monfort, director general de l’IRTA.

El V REMEDIA Workshop també ha comptat amb el patrocini d’empreses que treballen pel desenvolupament sostenible de l’agricultura en el context del canvi global, com BASF Espanyola, LAB-Ferrer i Miguel Torres S.A.

Els assistents de la cinquèna edició del REMEDIA Workshop a l’IRTA Torre Marimon / Foto: IRTA

Mirant al proper REMEDIA Workshop

L’organització de la Xarxa REMEDIA ja ha confirmat que el proper workshop se celebrarà dins d’aproximadament un any a Granada, els dies 11 i 12 d’abril de 2018, a l’Estació Experimental del Zaidin.

Després de 6 anys d’un magnífic treball, a l’Assemblea General de la Xarxa REMEDIA es va produir una renovació total de càrrecs, incloent a més del canvi de president (ara Salva Calvet) els de secretari (ara Jordi Doltra), tresorera (ara Mariluz Cayuela) i vocals (José Luis Vicente, Guillermo Pardo, Guillermo Guàrdia, Ana Meijide, Pol Llonch i Haritz Arriaga).

Galeria de fotos del V REMEDIA Workshop