Desplegar menú lateral
16/04/2024

Còrdova acollirà la celebració dels premis Porc d’Or Ibèric

El Palau de Congressos de Còrdova acollirà el proper 5 de juliol la 8a Gala de lliurament dels Premis Porc d’Or Ibèric, uns premis dissenyats per reconèixer la professionalitat, l’excel·lència i el compromís amb la sostenibilitat del sector porcí Ibèric.

Aquest any s’introdueix un nou guardó, el Premi One Health de Ceva Salut Animal.

Organitzats per l’IRTA amb la col·laboració d’ASICI i Ceva Salud Animal.

La ciutat de Còrdova ha estat el lloc escollit aquest any per acollir el proper 5 de juliol la 8a edició dels Premis Porc d’Or Ibèric, uns premis a l’excel·lència en la producció porcina ibèrica que tornen en aquesta ocasió a un enclavament de referència de la producció de porc ibèric.

El lloc de celebració dels Premis serà el Palau de Congressos de Còrdova, al cor del nucli històric de la ciutat, davant de la Mesquita-Catedral. L’esdeveniment reunirà el proper 5 de juliol més de 450 professionals relacionats amb el sector porcí ibèric per reconèixer la bona tasca del sector i, en especial, dels seus ramaders, premiant les millors granges espanyoles de porcí ibèric.

Els Premis, organitzats per l’IRTA en col·laboració amb l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI) i l’empresa CEVA Salut Animal, comptaran amb el suport especial dels patrocinadors premium IFR Group, Farm Faes, OPP Group, Banasegur i Semen Cardona, juntament amb altres empreses del sector que participaran en qualitat de patrocinadores i col·laboradores.

Foto dels premiats de l’edició 2023 dels Premis Porc d’Or Ibéric

“Estem molt contents de tornar a portar els Porc d’Or a la meravellosa ciutat de Còrdova, on celebrem una de les gales més emblemàtiques d’aquests Premis fa sis anys. Estem desitjant tornar a compartir amb tots els ramaders i representants del sector porcí ibèric aquesta nova celebració plena d’emocions i aquest any amb algunes novetats”, apunten des de l’organització dels premis.

Els Porc d’Or Ibèric compten amb un nou guardó: el Premi Especial One Health de CEVA

Com en edicions anteriors, aquest any es premiarà les granges de porcí ibèric que, dins de cadascuna de les tres categories (segons la mida de les granges), siguin les més destacades segons tres criteris productius: Nascuts Vius, Taxa de Parts i Longevitat productiva. Es lliurarà una estatueta d’or, una de plata i una de bronze per a cada criteri dins de cada categoria, resultant en un total de 27 premis.

També es lliuraran els preuats Premis Especials que es decideixen després de visitar una delegació del Jurat a les granges nominades: el Porc d’Or Ibèric del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a la Sostenibilitat, que reconeix l’excel·lència en aspectes de sanitat, benestar animal i medi ambient; el Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat per a aquella granja que, entre totes les categories, tingui el millor rendiment productiu; el Porc d’Or Ibèric a la Producció a l’Aire Lliure, dirigit a granges ibèriques amb sortida a l’aire lliure, i que valora la integració de la finca amb el medi juntament amb elevats estàndards zootècnics i sanitaris; i el màxim guardó, el Porc d’Or Ibèric amb Diamant, on s’avalua de manera conjunta l’excel·lència en la gestió global, el maneig dels animals i el compliment dels estàndards sanitaris i de benestar.

Aquest any s’introdueix un cinquè Premi Especial als Porc d’Or Ibèric: el Premi One Health de Ceva Salut Animal. Aquest Premi, dissenyat per Ceva i que serà també avaluat pel Jurat dels Premis, busca reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris que implementen mesures innovadores a les seves granges per millorar la salut dels animals amb la perspectiva d”Una Sola Salut’ . Els interessats poden consultar les bases i obtenir més informació en aquest enllaç:

Bases y formulario. Premio Porc d’Or One Health Ibérico – Plataforma de Servicios Ceva para Porcino (porciplanet.com)

Les granges que es vulguin presentar a aquest Premi poden emplenar l’enquesta fins al proper 6 de maig.

El Jurat dels Premis es va reunir a la seu del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació

El 5 d’abril passat es va reunir el Jurat dels premis Porc d’Or Ibèric a la seu del Ministeri, a Madrid. Els membres del Jurat, destacats professionals relacionats amb la porcinocultura i profunds coneixedors del sector porcí ibèric, van determinar quines seran les granges nominades i premiades amb alguna de les estatuetes d’or, plata i bronze. Així mateix van decidir les granges candidates a ser nominades als Premis Especials, que seran contactades ben aviat per ser visitades per una delegació del Jurat. La valoració per a les nominacions als Premis Especials es realitza considerant les enquestes emplenades per les granges candidates sobre diversos aspectes relacionats amb la sanitat, el benestar animal, la integració al medi o la gestió mediambiental, així com la posterior visita presencial a la granja per part de la comissió.

Els membres del jurat que han avaluat les granges en aquesta vuitena edició dels Premis són: per part de la Subdirecció General de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del MAPA, José Luis Agüero, subdirector general; Pablo Bernardos, subdirector general adjunt; Jesús Salas, cap de l’àrea de porcí; i Ruth Morales, cap de servei. Per part de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor) el director Miguel Ángel Higuera. De l’Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí Selecte (ANPS), la seva secretària, Adoración Llorente. Per part de CEVA Salut Animal, Roger Galofré, veterinari especialista en noves tecnologies. El Jurat va comptar també amb els Professors de Producció Animal Vicente Rodríguez (Universitat de Còrdova) i Guillermo Ramis (Universitat de Múrcia), així com amb els consultors de porcí Jorge González, Juan Luis Criado, Ricardo García, José Antonio Pecero i amb Pedro López , director de 3tres3 Academy. Per part de l’IRTA, Raquel Quintanilla, cap del programa de Genètica i Millora Animal, i Llibertat Tusell, investigadora del grup BDporc i secretària del jurat. Aquest any el jurat compta amb dos membres nous: Manuel González Sevilla, director tècnic d’ASICI i Javier García Gudiño, investigador del CICYTEX. La reunió va comptar amb el seguiment i el suport tècnic de Nuria Alós, informàtica especialista de BDporc, la base d’aquests Premis.

BDporc, el pilar dels Premis

La base que sustenta els premis Porc d’Or Ibèric és el BDporc, el banc de dades de referència del porcí ibèric, que reflecteix l’eficiència i la millora contínua de la producció porcina ibèrica. Aquesta eina, gestionada per l’IRTA, és un servei destinat al sector porcí ibèric espanyol que té com a objectiu fonamental disposar d’un banc de dades fiable que permeti analitzar la situació del porcí ibèric i que proporcioni informació de referència a les empreses de producció porcina com element dajuda en la presa de decisions.

Més informació: https://bdporc.irta.es