Conseller Ordeig: “La poma Stellar, que ha creat l’IRTA i s’adapta a climes càlids, és un exemple de com la innovació és vital per garantir el futur del sector primari”
Durant la Jornada Fructícola de l’IRTA a Mollerussa, s’ha presentat la nova varietat de STELLAR™, la segona poma adaptada a climes càlids, desenvolupada en col·laboració amb el Hot Climate Partnership.
La jornada es consolida com l’esdeveniment de referència per al sector fructícola al sud d’Europa, que enguany ha celebrat la seva vint-i-novena edició.
La Jornada Fructícola de l’IRTA a Mollerussa, un punt de trobada de referència per a professionals del sector des de fa prop de 30 anys, ha estat l’escenari ideal per presentar les últimes innovacions tecnològiques i varietats adaptades a un entorn agrícola en constant canvi. Una d’elles, ha estat la presentació de la nova varietat de poma STELLAR™.
El conseller del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha manifestat que «la poma Stellar, que ha creat l’IRTA i s’adapta als climes càlids, és un exemple de com la innovació és vital per garantir el futur del sector primari». Continua: «La innovació i la transferència de coneixement que impulsa l’IRTA és clau per al Govern i per garantir el futur del nostre sector cap a models productius més sostenibles i que generin prosperitat, riquesa i cohesió territorial. Per tant, tenim un doble repte que passa per la prioritat ambiental, que és la primera prioritat del Govern. I per adaptar-se i fer compatibles els processos de generació de prosperitat amb el canvi climàtic», ha afegit.
STELLAR™ sobresurt per la seva capacitat de madurar en condicions de climes càlids mantenint un color vermell brillant, una textura cruixent i un sabor sucós, fent-la especialment atractiva per a regions amb climes càlids. A més, madura fins a 10 dies abans que la varietat Gala, proporcionant una oportunitat per introduir productes frescos al mercat a mitjans d’estiu, cosa que suposa un avantatge competitiu per als productors.
Josep Usall, director general de l’IRTA, ha assenyalat durant la presentació: «La poma STELLAR™ és el resultat de més de 20 anys de millora varietal i desenvolupament científic conjunt entre centres de recerca i productors catalans. L’IRTA posa al servei del sector el seu coneixement, recerca i innovació per oferir noves varietats adaptades a climes més càlids i temperatures més extremes. Aquesta poma està seleccionada com a varietat primerenca pel seu sabor, textura i aspecte. Estic convençut que aquesta poma i altres que arribaran aviat revolucionaran el sector fructícola català».
La presentació de STELLAR™ ha tingut lloc a l’estand de l’IRTA, un espai que, durant la jornada, suposa un punt de trobada clau per agricultors, tècnics i investigadors per intercanviar coneixements i explorar noves solucions per als reptes del sector.
Durant els dies 23 i 24 d’octubre s’està celebrant a Mollerussa la XXIX Jornada Fructícola, organitzada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb una previsió d’assistència durant els dos dies de 1.500 professionals i 100 empreses del sector fructícola.
La trobada, que enguany celebra la seva vint-i-novena edició, ha consolidat novament aquest espai com a punt de referència per al sector de la fruita de Lleida i d’altres zones properes. Amb aquesta jornada, l’IRTA ha reafirmat el seu compromís amb la divulgació i la transferència tecnològica, compartint els darrers assajos i fomentant l’intercanvi d’informació entre els assistents.
L’IRTA aposta per la digitalització del sector
La jornada ha comptat amb 8 ponències d’alt nivell i 8 demostracions de camp, centrades en la digitalització en fruiters, fruit de la recerca que l’IRTA ha dut a terme en els darrers mesos. S’han abordat temes com la dormància en fruiters, la restauració de marges, la reducció de la floració en pera, la gestió de la mosca de la fruita i l’aclarida química en presseguer.
Durant els dos dies de la jornada, el dia 23 en català i el dia 24 en castellà, 100 empreses estan aprofitant aquesta trobada per presentar als assistents les últimes innovacions del seu catàleg.
Hi ha dues innovacions que destaquen dins del programa: en primer lloc, la presentació de la nova varietat de poma Tutti®, obtinguda a Catalunya després de més de 20 anys de treball del programa de millora Hot Climate Partnership, i que compta ja amb més de 100 hectàrees plantades. Els assistents han tingut l’oportunitat de tastar aquesta poma i conèixer el seu comportament productiu i la seva qualitat gustativa excepcional.
La segona innovació ha estat el projecte Agrolabs digitals, que busca impulsar l’adopció de tecnologies digitals en el sector agrari de Catalunya i es basa en la creació d’infraestructures per a l’experimentació i test de noves tecnologies digitals i una plataforma de dades i serveis digitals. S’han presentat les actuacions que ja estan en funcionament a les finques IRTA de Mollerussa i Mas Badia (Girona), incloent-hi aplicacions variables de fitosanitaris, la digitalització del reg, la monitorització de l’estat hídric de la planta i el sòl, i els sistemes visuals de recompte de fruits en arbres i la seva qualitat.
El programa de millora d’obtenció de varietats de poma i pera es va iniciar l’any 2002, amb l’objectiu d’adaptar-se a les exigents condicions climàtiques de les nostres regions, on les altes temperatures a l’estiu, tant de dia com de nit, posaven a prova les varietats importades d’altres zones. Ara, més de dues dècades després, aquest esforç ha donat els seus primers grans resultats amb la presentació de Tutti® i STELLAR™. Aquestes varietats no només responen millor al canvi climàtic, sinó que també ofereixen oportunitats addicionals als productors en termes de rendiment i qualitat, i als consumidors amb una experiència gustativa millorada.