Desplegar menú lateral
22/05/2023

Conèixer la immunitat maternal dels vedells pot ajudar a reduir la síndrome respiratòria bovina

La immunitat maternal dels vedells, adquirida pel calostre, pot intervenir en l’eficàcia de les pautes vacunals, per això però és necessari identificar el nivell d’anticossos en cada animal

A través d’un projecte demostratiu, l’IRTA demostrarà al sector que realitzar aquesta pràctica en el moment que els vedells arriben a la granja ajudarà a ajustar la vacunació i, així, disminuir l’ús d’antibiòtics i reduir pèrdues en producció a causa de la malaltia

La síndrome respiratòria bovina és la causa més important de morbiditat i mortalitat en vedells lactants que provenen de lleteries i es transporten a granges d’engreix, juntament amb les patologies digestives. Els protocols de vacunació juguen un paper important en la prevenció de la malaltia, però també sabem que la seva eficàcia es pot veure afectada per la immunitat maternal adquirida amb la ingesta de calostre. Els vedells lactants que arriben a les granges d’engreix provenen de diferents orígens, de les quals se’n desconeix el maneig realitzat i els nivells d’immunitat maternal.

Amb el projecte demostratiu “IMMUNOCALF: El grau d’immunitat maternal com a eina per una resposta vacunal efectiva”, amb el finançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de la Generalitat de Catalunya, l’equip de recerca del programa de Producció de remugants de l’IRTA vol demostrar al sector ramader i veterinari com poden millorar les pautes vacunals per prevenir la malaltia, segons la immunitat maternal que presenten els vedells al moment de l’arribada a la granja d’engreix, i que van adquirir a través del calostre de les seves mares.

La immunitat maternal està relacionada amb la concentració de gamma-glutamil transferasa (GGT), un enzim que es troba principalment al fetge i que està implicat en el metabolisme de l’animal. Al llarg del projecte, s’establiran uns llindars de concentració de l’enzim GGT dels vedells en el moment de l’arribada a les granges, que serviran per identificar els animals ben encalostrats i classificar-los per fer-ne una bona pauta vacunal i lluitar contra el síndrome respiratori boví. Aquesta malaltia causa moltes pèrdues en producció en vedells, tant per la mortalitat d’animals com per l’alt percentatge dels que la pateixen de forma clínica o subclínica, que són més de la meitat dels casos.

«El fet de millorar la lluita contra aquesta malaltia mitjançant el coneixement de la immunitària maternal i adaptant la pauta vacunal, ajudarà a reduir l’ús d’antibiòtics reduint les pèrdues econòmiques en les explotacions causades per aquesta malaltia», conclou la responsable de l’estudi, Sònia Martí, investigadora del programa de Producció de remugants de l’IRTA.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.