Conèixer el punt de maduració idoni del préssec utilitzant la tecnologia NIR en la classificació
- La tecnologia NIR mesura atributs de maduració i qualitat organolèptica de forma automàtica i no destructiva en cada fruita
- Els algoritmes desenvolupats per l’IRTA i aplicats a les màquines de classificació milloraran l’homogeneïtat dels lots i la comercialització a mercats pròxims o llunyans
El Grup Operatiu PEACHNIR pretén aplicar la tecnologia NIR en la classificació comercial dels préssecs i evitar errors en la classificació. Per a això, l’IRTA està desenvolupant els algoritmes necessaris per poder analitzar i agrupar els préssecs en les màquines de classificació en funció del seu grau de maduració i la seva qualitat organolèptica. “L’objectiu és poder aplicar una tècnica automàtica i no destructiva a tots els préssecs per destinar els fruits més madurs a la comercialització ràpida o de proximitat i els de major recorregut a mercats més llunyans”, assenyala Lluís Asín, cap de el Programa de Fructicultura de l’ IRTA.
Encara avui dia, la classificació de fruits en les línies de confecció es regeix, principalment, per atributs d’aparença externa, com l’absència de defectes, la mida del fruit, la coloració, la forma o la seva fermesa, obviant altres factors intrínsecs relacionats amb la maduració, el que pot provocar que no tots els fruits s’acabin comercialitzant en el seu estat de maduresa òptima. Una de les raons és a causa de què per mesurar s’utilitzen mètodes destructius, de manera que només s’analitzen sobre una petita mostra que no sempre és prou representativa. En préssec, aquesta manca de representativitat pot ser encara més gran ja que el grau de maduresa en la recol·lecció pot ser bastant més heterogeni que en altres fruites.
Amb la tecnologia NIR es poden mesurar atributs relacionats amb la maduració i la qualitat organolèptica en els productes hortofructícoles de forma automàtica i no destructiva. Aquesta tecnologia té l’avantatge de poder implementar-se en les màquines de classificació en combinació amb altres sensors ja instal·lats, podent realitzar mesures a gran velocitat a tots els fruits que entren en la línia de confecció.
Durant el primer any, aquest grup operatiu ha treballat sobre una màquina classificadora dotada amb un prototip amb tecnologia NIR, analitzant diferents paràmetres de maduresa i organolèptiques. Ara, l’IRTA està desenvolupant els algoritmes que s’implementaran durant aquest segon any en el programari que actuarà sobre la línia de processament per classificar la fruita segons el seu estat de maduració, de manera que les centrals podran crear diferents categories en funció de les destinacions de comercialització. Un estat de maduració inapropiat pot reduir la capacitat de conservació, afavorir l’aparició de fisiopaties, afectar la percepció del sabor i generar rebuig per part de consumidor, repercutint en pèrdues durant la distribució i comercialització. La finalitat, doncs, és la d’obtenir fruits de qualitat homogènia en funció del seu estat de maduració, podent destinar els fruits més madurs a comercialització ràpida o de proximitat i els fruits de major recorregut a mercats més llunyans.
El grup operatiu PEACHNIR ‘Classificació automàtica de préssec i nectarina segons el seu estat de maduresa mitjançant tecnologia no destructiva NIR’ es va iniciar el 2019 amb l’objectiu de poder obtenir un producte de qualitat uniforme diferenciada per als diferents mercats. En l’execució del projecte col·laboren el sector productor i comercialitzador, a través del Grup Cooperatiu Fruits de Ponent d’Alcarràs (Lleida) i l’empresa hortofructícola Baró i Fills S.L. d’Albatàrrec (Lleida), així com el sector científic i tecnològic amb la participació de l’IRTA i l’empresa fabricant de màquines classificadores Maf Roda Agrobotic.
El projecte PEACHNIR s’emmarca en els ajuts a grups operatius de l’Associació Europea d’Innovació a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya, l’objectiu és estimular la innovació i la transferència de coneixements al sector agroalimentari.
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) mitjançant el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014 – 2020.