Desplegar menú lateral
10/05/2023

Conèixer el cicle de vida de les plagues agrícoles és clau per combatre-les amb eficàcia

Carpocapsa (Cydia pomonella).

L’IRTA engega un projecte demostratiu per actualitzar i millorar els models fenològics de les principals plagues agrícoles de Catalunya en fruiters i vinya publicades al portal RuralCat

Disposar del coneixement complet del cicle de vida d’una plaga i de les temperatures ambientals d’una zona és clau per aplicar els tractaments necessaris en el moment adequat i aconseguir la màxima eficàcia

Utilitzar els models fenològics per controlar plagues agrícoles, sobretot en la fruita i el raïm, és una eina bàsica i molt estesa entre el personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV). Són models matemàtics que combinen la informació del cicle de vida de la plaga –conegut com a fenologia– i les dades climàtiques, principalment la temperatura ambiental. Així dons, preveuen el moment fenològic d’una plaga i permeten detectar el millor moment per aplicar els tractaments, si són necessaris. Un dels models més utilitzats és el del cuc de la poma, la carpocapsa (Cydia pomonella). No obstant, a cada zona agrícola hi ha unes condicions climàtiques diferents i els graus acumulats per dia, que són les unitats de mesura que utilitzen aquests models, són molt variables. Per això, els models s’han de validar a cada zona on s’utilitzen. A través del projecte demostratiu “Actualització i validació dels models fenològics de plagues agrícoles de la web RuralCat”, finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) actualitzarà i demostrarà la validesa i utilitat de la xarxa d’estacions meteorològiques i dels models fenològics de les plagues agrícoles de la secció de Models Agrometeorològics de RuralCat. Aquest portal recull les principals plagues agrícoles que han de disposar d’un model fenològic, prioritzades en funció dels cultius estratègics i de les guies de Gestió Integrada de Plagues.

Per fer un bon ús dels productes fitosanitaris i aconseguir-ne la màxima eficàcia s’han d’aplicar en el moment fenològic en què l’insecte és més sensible al producte segons el seu cicle de vida. Per això, «és fonamental validar els models de les plagues, ja que els nous productes cada vegada són més específics», remarca  Dolors Bosch, investigadora del programa de Protecció vegetal sostenible de l’IRTA i responsable del projecte. En el cas del model fenològic de la grafolita (Grapholita molesta), una plaga que afecta el préssec a Lleida, els experts han vist que no s’ajustava a la zona de Girona, on afecta el cultiu de pomera. «Això és degut a que l’alimentació té una incidència molt important en el desenvolupament de les larves i, per tant, una mateixa plaga necessita dos models diferents en funció del cultiu», explica la investigadora. Un altre model molt necessari i amb què cal treballar per tal de millorar el que està publicat és el cuc de la vinya (Lobesia botrana).

Larva de grafolita (Grapholita molesta). Font: IRTA

Per validar els models fenològics és fonamental disposar d’una bona base de dades i tenir un bon coneixement del cicle de vida de cada plaga al camp. «Tant la grafolita com el cuc de la vinya i la carpocapsa són de la família dels lepidòpters —els adults són arnes— i, en el seu cas, utilitzem trampes de seguiment del vol dels adults», explica Bosch. Aquestes trampes requereixen un manteniment adequat, utilitzar l’atraient idoni per a l’espècie, i instal·lar les trampes en el moment adequat per fer la lectura de les captures de forma continuada des de l’inici fins al final de l’etapa de vol de l’insecte. El projecte treballarà per millorar l’obtenció d’aquest coneixement i transferir-ne les dades a RuralCat.

Aquest projecte és la continuació d’una activitat duta a terme durant 2020 i 2021 per personal del Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya, l’IRTA, la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat de Lleida (UdL), sota la coordinació de la Subdirecció General de Transferència i Innovació Agroalimentària de la Generalitat de Catalunya. En aquesta col·laboració, ja es va analitzar la idoneïtat de la localització de les estacions meteorològiques automatitzades i es va iniciar la revisió d’alguns dels models fenològics de plagues i malalties de la pàgina de RuralCat, valorant la necessitat d’incorporar-ne de nous. Es tracta, doncs, d’una activitat coordinada amb el projecte “Millora, avaluació i validació de models predictius de malalties de fruiters, vinya i olivera”, presentada per la UdG, amb l’objectiu d’implementar-la a la plataforma RuralCat.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.