Desplegar menú lateral
20/12/2023

Comença el projecte PigStun per al foment de tècniques més respectuoses amb el benestar animal als escorxadors europeus

Representants del consorci de PigStun

Aquest projecte europeu desenvoluparà quatre alternatives per a realitzar mètodes d’atordiment no aversius per a porcs.

El projecte PigStun ha començat enguany amb l’objectiu d’incentivar els escorxadors europeus de porcí que estan fent servir atordiment en altes concentracions de diòxid de carboni a adaptar-se a sistemes més respectuosos amb el benestar animal.

Per a això, l’equip científic desenvoluparà especificacions tècniques per a quatre alternatives que suposen una millora respecte a les pràctiques actuals:

1. Sistema de caixa multi-fase: un sistema que facilita als animals pre-agrupats en petits grups a ser transportats cap a un sistema d’atordiment per gasos de multi-fase. El sistema començarà usant CO2, però la unitat pot equipar-se per facilitar altres mescles de gasos.

2. Heli: un sistema d’atordiment alternatiu que fa servir heli en una o dues fases, en combinació amb nitrogen.

3. Sistema actualitzat de gasos inerts*: una alternativa que es pot aplicar als equips d’atordiment ja existents (Dip-Lift o paternòster) per permetre l’ús de mescles estables de gasos alternatius amb nivells molt baixos d’oxigen.

4. Atordiment elèctric millorat: aquesta alternativa buscarà maneres de millorar el procés d’atordiment elèctric amb especial èmfasi en el maneig pre-atur, al disseny de la conducció i l’entrada de porcs a l’equip d’atordiment.

PigStun és beneficiari de l’acord de finançament signat amb la European Health and Digital Executive Agency (HaDEA) sota el “Single Market Programme – Food strand”, que té com a objectiu millorar el benestar porcí. Rep finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea i de l’Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària.

El consorci de PigStun està compost per beneficiaris i socis associats d’Holanda, Dinamarca, Alemanya i Espanya, incloent-hi socis d’investigació acadèmica, desenvolupadors d’equipament per a escorxadors, i cinc empreses d’escorxadors per a porcí. L’IRTA hi participa a través de l’equip liderat per Antonio Velarde, cap del programa Benestar animal.

· Més informació: Pàgina de Linkedin
· Si vols rebre novetats i informació tècnica sobre aquest projecte pots subscriure’t a la llista de correu de PigStun.

*Les dades sobre el sistema de retroadaptació amb gas inert es basen en els resultats d’un projecte independent finançat per separat.