Desplegar menú lateral
01/04/2019

Comença el projecte col·laboratiu internacional FREECLIMB

  • El projecte FRECLIMB té com a objectiu obtenir collites de fruiters resistents al canvi climàtic a la conca mediterrània.
  • El projecte involucra quinze socis, incloent-hi el CRAG, dels països del nord i del sud de la Mediterrània i està finançat per la primera ronda de convocatòries de propostes de PRIMA.

De l’1 al 2 d’abril, a la ciutat de Meknès (Marroc), el Center Regional de la Recherche Agronomique de Meknes acull la reunió inaugural del projecte internacional FREECLIMB (Fruit Crops Resilience to Climate Change in the Mediterranean Basin). L’esdeveniment inclou una sessió oberta al públic que compta amb la participació dels grups d’interès. L’investigador de l’IRTA al CRAG, Iban Eduardo, que co-lidera el Work Package 1 del projecte, estarà present a la reunió.

L’investigador de l’IRTA al CRAG Iban Eduardo co-lidera el WP1 del projecte FREECLIMB

FREECLIMB és un projecte col·laboratiu de tres anys coordinat per la Universitat de Milà (Itàlia) i creat per adaptar-se al marc PRIMA, que promou el desenvolupament de sistemes agrícoles intel·ligents i sostenibles als països mediterranis, per tal de preservar els recursos naturals (aigua i ús del sòl) per augmentar l’eficiència de la producció. El projecte involucra 15 socis dels països del nord i del sud de la Mediterrània i 6 espècies d’arbres fruiters diferents. L’objectiu principal del projecte és millorar la disponibilitat de material de reproducció i germoplasma en fruiters adaptat a recursos externs limitats i escenaris climàtics futurs previstos per a l’àrea mediterrània, a través de la caracterització i l’explotació de la biodiversitat local.

El projecte FREECLIMB se centrarà en els ideotips clau elaborats en col·laboració amb les parts interessades (criadors, vivers, productors i distribuïdors) amb l’objectiu fonamental de proporcionar un kit d’eines (germoplasma, eines i mètodes diversos) per accelerar l’explotació, la cria i la selecció de varietats resistents de cultius de fruites tradicionals clau de l’agricultura mediterrània (fruites d’ós com el préssec, l’albercoc i l’ametlla; Citrus spp.; raïm i oliva).

Els investigadors del CRAG que participen en el projecte FREECLIMB contribuiran a estudiar alguns trets importants d’estrès biòtic i abiòtic en el context actual del canvi climàtic, com ara la resistència a la sequera i els fongs particulars que afecten diferents espècies de Prunus.

En conjunt, FREECLIMB es beneficiarà enormement de la col·laboració entre la costa sud i nord de la conca mediterrània. Per obtenir més informació i contactes, visiteu https://sites.unimi.it/primafreeclimb/home/