Desplegar menú lateral
03/10/2019

Com valoritzar el peix blau mitjançant nous productes i presentacions

Les captures de peix blau durant el 2018 a la zona de la Costa Brava van representar el 72% del total, però únicament un 25% del volum dels ingressos recaptats de la primera venda a llotja, degut principalment al volum de captura de seitó i sardina. De les 6,5 tones totals capturades, el seitó i la sardina van suposar al voltant de les 3,5 i 1,7 tones i un preu mitjà anual aproximat d’1 i 2 €/Kg, respectivament. El principal motiu del baix valor comercial d’aquestes espècies és la seva talla, que és inferior a la d’altres espècies de peix blau, i que les fa un producte poc atractiu per al consum en fresc per part del consumidor, i que en dificulta la transformació en productes preparats per a cuinar i/o menjar i que facilitarien el seu consum.

D’altra banda, el peix blau és una font d’àcids grassos poliinsaturats (PUFAs) de cadena llarga, on destaquen els omega-3 i omega-6. Es tracta de dos grups d’àcids grassos essencials que cal ingerir a través de la dieta pels seus coneguts efectes saludables en la prevenció de malalties cardiovasculars i símptomes inflamatoris.

Cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, el projecte Valorització del peix blau per a la millora de la competitivitat del sector pesquer, desenvolupat per l’IRTA amb el suport i la participació de les confraries de pescadors, empreses transformadores i el GALP-Costa Brava, pretén augmentar i millorar la competitivitat d’aquesta pesquera mitjançant el desenvolupament de nous productes transformats en base a espècies de peix blau poc valorades.

Per tal de transferir els coneixements científics al sector pesquer català, l’IRTA de Monells (Girona) realitzarà una jornada el proper 14 d’octubre per presentar els resultats obtinguts dels nous productes desenvolupats. Es tracta d’una jornada gratuïta on només cal inscriure’s per poder-hi assistir (inscripcions aquí).

Programa de la jornada aquí

Etiquetes: