Cobertes vegetals i plantes seleccionades per controlar el pugó del presseguer
El control biològic de la plaga permetrà millorar la sostenibilitat de la producció
L’activitat forma part del projecte del Grup Operatiu IDEAS, en què participen l’IRTA i el Grup Ametller Origen juntament amb altres 8 institucions i empreses
Per incrementar la presència dels parasitoides (insectes que dipositen un ou dins la plaga causant-li la mort) i dels depredadors naturals del pugó del presseguer, està previst realitzar una sèrie de proves pilot a les instal·lacions de l’empresa del Grup Ametller Origen, Agrícola Maresme SXXI. Així, s’utilitzaran cobertes vegetals amb plantes seleccionades per afavorir el control biològic, i disminuir els fitosanitaris. «És una de les accions que realitza el Grup Operatiu IDEAS, amb el que es vol proporcionar eines al sector per restaurar la biodiversitat en les explotacions agrícoles intensives de producció d’hortalisses sota hivernacle, a l’aire lliure y en camps de fruiters», assenyala la investigadora de l’IRTA Judit Arnó.
A més de participar en el disseny de la coberta i el seu maneig que se li ha de donar durant el cultiu, els investigadors de l’IRTA determinaran la millora que suposa aquesta estratègia en termes de control de plagues. Aquesta informació permetrà establir protocols de maneig de plagues més respectuosos amb el enemics naturals presents a la finca, de tal manera que es pugui optimitzar el seu aprofitament pel control del pugó.
El Grup Operatiu IDEAS pretén aconseguir una agricultura més sostenible amb l’aplicació de mesures agroambientals que maximitzin les productivitats dels cultius a través de la intensificació dels processos ecològics afavorint la biodiversitat. Per tal de fomentar aquest control biològic utilitzarà la fauna auxiliar com a única estratègia viable per aconseguir una gestió del control de les plagues sostenible.
Segons Arnó, «els resultats obtinguts en el projecte permetran aprofundir en el paper que aquestes infraestructures ecològiques com les cobertes vegetals tenen en la conservació dels enemics naturals y generarà informació sobre el funcionament dels agroecosistemes en el Mediterrani». A més a més, afegeix la investigadora de l’IRTA, «la informació generada servirà per millorar els protocols de control de plagues, fent-los més sostenibles i avaluar així els factors que limiten l’adopció, per part dels agricultors, de mesures de protecció vegetal ambientalment més sostenibles».
Sobre el Grup operatiu IDEAS
La col·laboració entre l’IRTA i Agrícola Maresme SXXI (Grup Ametller Origen) forma part dels treballs que realitza el Grup Operatiu Supraautonòmic que porta per nom Implementación de desarrollos ecológicos para una agricultura sostenible (IDEAS). Aquest Grup Operatiu està coordinat per la Federación de Cooperativas Agrarias de la Región de Murcia (Fecoam) i hi participa, a més d’Agrícola Maresme SXXI, la Fundación Cajamar, la Asociación de Organizaciones de Productores de Frutas y Hortalizas de Almería (COEXPHAL), la Asociación de Naturalistas del Sureste (ANSE), la Cooperativa Surinver i l’empresa Intersemillas. Com a centres de recerca, a més de IRTA, hi participa l’IFAPA de La Mojonera (Almería) i l’IMIDA de Múrcia.
L’activitat de GO IDEAS està en total sintonia amb la política de la Unió Europea de promocionar pràctiques agrícoles que contribueixin a reduir l’impacte mediambiental i sobre l’efecte que el canvi climàtic té en l’activitat agrària. En aquest sentit, el Grup Operatiu és un projecte d’innovació d’interès general de l’Associació Europea per a la Innovació en Matèria de Productivitat i Sostenibilitat Agrícoles (AEI-Agri), en el marc de el Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020.
Es pot trobar més informació a la pàgina web del projecte: www.goideas.es