Desplegar menú lateral
27/10/2020

Catorze províncies agrupen 176 nominacions als Porc d’Or 2020 i competeixen per 72 estatuetes

Coneixerem els guanyadors de la XXVII edició dels Premis Porc d’Or i els de la IV edició dels Premis Porc d’Or Ibèric a l’excel·lència en la producció porcina el proper 27 de novembre a les 22: 00 h, durant la celebració de la gran festa anual del porcí a través d’una plataforma virtual allotjada a www.premiosporcdor.com

                       

  • Aragó amb 43 nominacions repartides en 34 granges i Catalunya amb 32 nominacions i 27 granges, un altre any més al capdavant del rànquing de nominats als Porc d’Or de capa blanca. Els segueix Galícia amb 17 nominacions i 12 granges aspirants.
  • Castella i Lleó, amb 26 nominacions i Extremadura, amb 25 són les comunitats autònomes que lideren les nominacions als premis Porc d’Or Ibèric 2020.
  • 18 granges competeixen aquest any pels Premis Especials Porc d’Or de capa blanca i Porc d’Or Ibèric: 7 nominades el màxim guardó, el Premi Especial Porc d’Or amb Diamant, altres tantes al Premi Especial Porc d’Or del MAPA i 4 al Premi Especial Porc d’Or Zoetis a la Innovació.

L’IRTA ha fet públic el llistat de granges nominades en la XXVII edició dels premis Porc d’Or i a la IV edició dels premis Porc d’Or Ibèric a l’excel·lència en la producció porcina. Més d’un centenar de granges de porcí, entre ibèric i porc blanc, de vuit comunitats autònomes acumulen 176 nominacions en total.

Per segona vegada en la història dels premis Porc d’Or de capa blanca, Aragó és la comunitat amb més nominacions; en concret 42 repartides en 34 granges (22 d’Osca, 11 de Saragossa i 1 de Terol). El segueix Catalunya amb 33 nominacions i 24 granges (17 a Barcelona, ​​5 a Lleida, i 1 a Tarragona i Girona, respectivament), a més distància Galícia, amb 17 nominacions i 12 granges aspirants (7 a Ourense, 4 a la Corunya i 1 a Pontevedra), i Navarra amb 15 nominacions per a altres tantes granges. Tanquen la classificació Castella i Lleó, que aquest any aconsegueix 6 nominacions (2 per Zamora i Segòvia respectivament, una per Burgos i una altra per a Salamanca); La Rioja, amb dues nominacions per a una mateixa granja, i València i Castella-La Manxa, (Toledo), amb una nominació cadascuna.

 

Valladolid i Badajoz les grans nominades a el Premi Porc d’Or ibèric

Quant als premis de l’Ibèric, dues comunitats autònomes presenten nominacions aquest any: Castella Lleó, amb 29, de les que Valladolid es queda amb 15 repartides en 7 de les seves granges; i Extremadura, amb 25 nominacions, de les que 14 granges de Badajoz en tenen 22.

També amb nominacions Càceres (3), Segòvia (8), Salamanca (5) i Burgos (1).

Quatre granges de porc de capa blanca i tres d’Ibèric es baten el Porc d’Or amb Diamant

Osca és la província amb més granges de porc de capa blanca nominades al Premi Especial Porc d’Or amb Diamant; es tracta concretament de granja Valfarta, a Sena, de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell; Ganadería Ribas, a Robres, de l’empresa Pinsos Costa; i de Peculo-Agropecuaria del Isábena, a Capella, de l’empresa Mazana Piensos Compuestos. A ells se suma la granja Ourense Gulfar, a A Peroxa, de l’empresa Coren,

Pel que fa a les granges d’ibèric, són tres les que competeixen per l’anhelat guardó, la segoviana granja Valdisierro, a Fresno de Cantespino, de l’empresa ICPOR; la granja La Mejorada, de l’empresa Agrocesa_Vall Companys Grup, situada a Olmedo, Valladolid; i la granja Dehesa Solobreña, situada a Fregenal de la Sierra, Badajoz.

El Premi Especial Porc d’Or del MAPA (a benestar animal, sanitat i medi ambient) recaurà en alguna de les 4 granges de porc de capa blanca nominades, la Llusanesa, de l’empresa Josep Puigdollers i Família SL, a Prats de Lluçanès, Barcelona; Laguarres, de l’empresa Mazana Piensos Compuestos, en Laguarres, Osca; Urieta Lazaro, de l’empresa Piensos Costa, a Lécera, Saragossa; i Marco la Monesa de l’empresa Inga Food, en Mesones de Isuela, Saragossa; en el cas de l’ibèric, les tres nominades a aquest premi són granja la Romana, de l’empresa MIO1898 SL, a Pozoblanco, Còrdova; Fuente La Higuera, de l’empresa Nugasur SL, a Diezma, Granada; i granja el Muerto, de l’empresa Inga Food, a Villalba de los Barros, Badajoz.

Finalment, una granja d’ibèric de Pozoblanco, Còrdova, granja la Romana, de l’empresa MIO1898 SL; dues granges de porc de capa blanca de Segòvia, granja Alfredo Galindo, a Castro de Fuentidueña, de l’empresa SAT 322 Hermanos Chico i granja Producciones Ganaderas, de Nieva, de l’empresa INNOPORC, i una d’Almenar, Lleida, granja Coagra, de l’empresa Coagra SCC; aspiren aquest any a el Premi Especial Porc d’Or Zoetis a la Innovació.

27 anys premiant l’excel·lència en la producció

Organitzats per l’IRTA, els Premis Porc d’Or compten com a coorganitzadors amb Zoetis,  la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), en el cas dels Premis Porc d’Or, i de l’Associación Interprofessional del Porcino Ibérico (ASICI), en el dels Porc d’Or de l’ibèric.

La tradicional gala anual de lliurament d’aquests prestigiosos premis reuneix tots els anys a més de 1.000 professionals de sector porcí de capa blanca i més de 450 professionals relacionats amb l’ibèric.

Són ja 27 els anys des que l’IRTA va celebrar la primera edició dels premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina de porc blanc, i 4 anys en el cas dels seus germans menors, els Premis Porc d’Or Ibèric. Des de llavors, centenars d’empreses i granges de porcí han estat reconegudes amb el lliurament d’aquests guardons per la seva professionalitat, esforç, compromís, vocació i extraordinària tasca.

Aquest any la gala de lliurament se celebra de forma conjunta per primera vegada (porc de capa blanca i ibèric), el proper dia 27 de novembre a les 22:00 h. i en streaming des de la plataforma virtual allotjada a l’adreça www.premiosporcdor.com

Un esdeveniment que, amb prop d’una hora i mitja de durada, marcarà sens dubte un abans i un després en la història d’aquests premis que es reinventen i sorprenen amb un format digital d’acord amb els temps i amb clares referències a la gran gala anual de lliurament dels famosos Oscars cinematogràfics de Hollywood.

I Fira Virtual Porc d’Or

L’espectador podrà passejar i gaudir de les últimes novetats del sector ofertes per les prop de 70 empreses entre coorganitzadors, patrocinadors i col·laboradors de l’esdeveniment en els seus estands de la I Fira Virtual Porc d’Or, que estarà oberta des del dia 23 a el dia 29 de novembre des de la plataforma virtual allotjada a www.premiosporcdor.com

Testimonis de la important evolució de el sector porcí

Els premis Porc d’Or han estat testimoni de la gran evolució que ha experimentat el sector porcí a través de l’eina BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), gestionada per l’IRTA, i que suposa la base sobre la qual es fonamenten aquests guardons.

“Des de 1994 a 2019 la productivitat numèrica en les granges de porc blanc ha passat de 19,2 garrins deslletats per truja i any a 29,97 deslletats”, explica Pedro López, director dels Premis Porc d’Or. “Quant a la fertilitat, aquesta ha augmentat un 15% durant aquests anys”, afegeix. Unes xifres que reflecteixen la millora contínua i superació d’aquest sector essencial i un dels més importants per a la nostra economia.