Begudes, terrasses i divulgació científica de l’IRTA al Pint of Science 2023
El 22 i el 23 de maig es va celebrar el festival de divulgació científica Pint of Science, un macroesdeveniment que ofereix xerrades científiques simultànies a bars i cafès
És l’edició en què hi ha participat més personal de l’IRTA
El Festival Pint of Science és un dels formats de xerrades divulgatives més originals que existeix fins ara. Durant dos dies, una xarxa de voluntaris i voluntàries de diferents localitats organitzen cicles de xerrades en què investigadors i investigadores de centres de recerca expliquen el seu dia a dia o aprofundeixen en detall sobre una temàtica de recerca al públic general a un bar o local hostaler. Això sí, públic i ponent, sempre acompanyat d’un refresc, un cafè o una cervesa.
Aquest any és l’edició en què l’IRTA ha tingut més participants que mai. El dilluns 22 a la tarda, el primer dia del festival, l’investigador Néstor Pérez, del programa de Cultius extensius sostenibles, i que treballa a l’IRTA Amposta, va decidir impartir una xerrada al Restaurant Botànic de Tortosa. Va impartir la xerrada titular “Sin insectos pocos alimentos”, per explicar la importància que tenen els insectes en la producció dels aliments i en el funcionament dels agroecosistemes. «Em va agradar molt aquest format i va venir més gent de la que esperava, cosa que és bona senyal!», confessa.
El mateix dia, a Amposta, el Cristóbal Aguilera va impartir el que ja és un clàssic de les seves xerrades, “L’orada i el sexe” al bar musical Llar d’Amposta. Va captar l’atenció del públic explicant quin és l’origen de la reproducció sexual en animals, quins factors intervenen en el sexe i, tot plegat, ho va conduir a l’aqüicultura, el seu àmbit de treball. «És una activitat que fa anys que hi participo i la gaudeixo molt».
El dia 22 a Barcelona, l’investigador de l’IRTA al CRAG Iban Eduardo Muñoz, del programa de Genòmica i biotecnologia, va impartir la xerrada “Saps l’origen de les plantes cultivades?” al BlackLab Brewhouse de Barcelona. Va explicar que la majoria de plantes que fem servir els humans també han estat domesticades, tal com va passar amb els animals.
Des de Mas Bové, l’investigador Agustí Romero, expert en olvicultura, del programa de Fructicultura, va oferir la xerrada “Per què ens agraden els olis d’oliva?” al cafè teatre del Centre de Lectura de Reus. D’aquest mateix centre, la investigadora Leontina Lipan va ser una de les membres del grup voluntari organitzador, ja que és membre de l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona.
En el segon dia del festival, el cap de programa d’Aigües marines i continentals Jorge Diogene va fer la xerrada titulada “El misteriós món de les toxines marines” al bar musical Llar d’Amposta. va explicar la diversitat de toxines que hi ha al mar i quins projectes de recerca es fan a l’IRTA per minimitzar les intoxicacions alimentàries. L’investigador explica que «és la primera vegada que hi participo i em va agradar molt aquesta interacció amb el públic».
Pint of Science és una organització sense ànim de lucre dirigida per voluntaris, i que va ser creada per una comunitat d’investigadors de postgrau i postdoctorals el 2012. El festival se celebra cada any de manera simultània a tot el món. A Espanya, la iniciativa s’articula des de l’Associació de Divulgació Científica “Pint of Science Espanya” amb seu a Vitòria-Gasteiz, creada amb el propòsit d’organitzar aquest festival.