Desplegar menú lateral
27/04/2021

Avaluaran el risc d’intoxicació per ciguatera a les Illes Canàries i la Mediterrània

Foto IRTA

La ciguatera és una intoxicació per consum de peixos que contenen la ciguatoxina

El projecte pretén construir un model per prevenir possibles episodis de ciguatera

El projecte CIGUARISK, és un projecte d’investigació conjunta entre el CSIC-IDAEA, la Universitat de Las Palmas de Gran Canària que, coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), pretén avaluar el risc de ciguatera per poder protegir el consumidor i assessorar els sectors de l’aqüicultura i la pesca.

La ciguatera és una intoxicació alimentària produïda pel consum de peixos marins que contenen ciguatoxines, unes potents neurotoxines presents principalment en les aigües tropicals i subtropicals. Els símptomes associats a la ciguatera són problemes digestius, cardiovasculars i neurològics, que poden perdurar durant mesos. Aquestes ciguatoxinas són produïdes per algues unicel·lulars (dinoflagel·lats) dels gèneres Gambierdiscus i Fukuyoa i es transfereixen i transformen a través de les xarxes tròfiques, arribant als consumidors. «Sabem que estan presents a les Canàries o a Madeira, i s’han detectat a Creta, Xipre i les Balears, però encara sabem poc sobre la dinàmica d’aquestes poblacions en aigües de la Mediterrània i el potencial perill que puguin suposar per als consumidors», assenyala Maria Rambla, investigadora del programa d’Aigües Marines i Continentals de l’IRTA.

Per això, una de les tasques fonamentals del projecte és determinar l’abundància i distribució espai-temporal de les espècies de Gambierdiscus i de Fukuyoa, així com la quantitat i composició de les ciguatoxines que produeixen, per veure com s’acumulen aquestes toxines i com canvien els seus perfils i toxicitats a mesura que es transfereixen al llarg de la cadena tròfica (d’algues a herbívors / omnívors, i d’aquests a carnívors i altres organismes marins).

L’objectiu final d’aquestes investigacions és construir un model integrat d’avaluació de riscos que puguin predir quan es poden donar episodis de ciguatera.

El projecte CIGUARISK és un projecte coordinat per l’IRTA de la convocatòria RETOS 2019 que s’inicià el juny de 2020. Per a més informació: www.ciguarisk.es

Etiquetes: