Apropar la millora genètica als agricultors per aconseguir un sector més competitiu
Aquest és l’objectiu principal del projecte demostratiu GEMIPLANT, que prepara accions de formació i transferència sobre genòmica vegetal a agricultors, viveristes i obtentors
Conèixer el genoma d’un organisme, és a dir, el seu ADN, és la porta d’entrada per entendre el seu funcionament amb tot detall, les seves possibilitats, riscos i oportunitats de millora. I la genòmica vegetal és la disciplina que s’encarrega de l’estudi del genoma de les plantes. A Catalunya tenim l’expertesa i les capacitats d’investigadors i centres de recerca a disposició del sector agrícola. Però aquesta sinergia no es pot donar si els professionals no tenen informació clara i concisa de com la genòmica pot ajudar-los a desenvolupar noves varietats que afavoreixin al sector, als consumidors i al medi ambient. Cal doncs, donar-se a conèixer.
Amb aquest objectiu neix el projecte GEMIPLANT, que arriba de la mà del Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural (DACC), el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i l’IRTA. A través d’aquesta activitat demostrativa es vol transferir als productors des de l’àmbit científic els detalls sobre l’aplicació de la genòmica a l’agricultura, amb avantatges tan clars com una producció millorada i més sostenible, o una resistència més gran contra malalties i plagues. Al cap i a la fi, la genòmica és una eina d’innovació que pot ajudar al sector a ser més competitiu.
Durant els seus 2 anys de durada contempla diverses accions: taules de diàleg on podran interactuar directament agricultors, viveristes i obtentors a Catalunya per intercanviar dubtes i inquietuds; xerrades de formació per al sector; material divulgatiu i audiovisual; i una jornada de visita al CRAG amb formació teòrico-pràctica sobre genòmica.
Ja s’han celebrat les quatre taules de diàleg previstes a les demarcacions catalanes. El 27 de setembre es va celebrar a Girona (a l’IRTA Mas Badia), el 28 de setembre a Lleida (IRTA Fruitcentre), el 4 d’octubre a Tarragona (IRTA Mas Bové) i el 5 d’octubre a Barcelona (IRTA Cabrils). Els participants de les taules han estat membres de diferents sectors, com viveristes, representants de cooperatives, pinsaires, productors del sector vitivinícola, de cultius extensius (arròs, blat, ordi, blat de moro, alfals..), de cultius fructícoles (fruita seca i dolça), de cultius hortícoles i de l’àmbit de la sanitat vegetal entre d’altres. “Amb aquestes trobades hem pogut conèixer de primera mà quins son els reptes i inquietuds de diferents sectors productius de Catalunya”, explica Marta Pujol, responsable del projecte i investigadora de l’IRTA adscrita al CRAG, “que es poden resumir en com podem obtenir de forma ràpida i eficient noves varietats, quines eines genòmiques s’estan desenvolupant i quina és la regulació actual del seu ús”. I conclou: “Disposem d’una gran capacitat científica i tecnològica que ha d’estar alineada a les necessitats reals del sector agroalimentari, i gràcies a aquestes accions demostratives podrem potenciar la innovació”.
Amb la finalització de les taules de diàleg, es completa la primera de les fases del projecte. Properament, els responsables de GEMIPLANT anunciaran les dates de les xerrades de formació.
Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.