Alimentació, agricultura i aigua: l’anàlisi del cicle de vida com a eina cap a la sostenibilitat
L’IRTA i Cetaqua han organitzat una jornada sobre l’avaluació dels impactes ambientals en els sectors de l’aigua, l’agricultura i l’alimentació
Cetaqua (Centro Tecnológico del Agua) i l’IRTA, juntament amb la Red Española de Análisis del Ciclo de Vida (esLCA), van organitzar el 17 de maig la jornada “Alimentació, agricultura i aigua: l’anàlisi de cicle de vida com a eina cap a la sostenibilitat”. L’acte es va celebrar a la Ciutat de l’Aigua a Barcelona amb l’objectiu de debatre els avenços en matèria de l’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV), una eina per a avaluar els impactes ambientals d’un producte o servei, en els sectors de l’aigua, agrícola i alimentari.
Prop de 75 assistents van participar a l’esdeveniment, entre els que es trobaven investigadors, representants de centres tecnològics, institucions públiques i empreses de diferents sectors. Després de la introducció a la jornada, Anne Marie Boulay, PhD de Polytechnique Montréal (Canadà) i cap del projecte a WULCA, va inaugurar l’acte amb una ponència sobre els últims estudis i avenços en matèria de petjada hídrica. Boulay va explicar i comparar les diferents metodologies existents per al càlcul de la petjada hídrica i va destacar l’indicador AWARE, un mètode consensuat per a unificar aquests indicadors.
Al primer bloc de l’esdeveniment es van dur a terme un conjunt de presentacions en les que es va analitzar l’ACV des d’un punt de vista multisectorial. Per un costat, es va abordar l’aplicació de l’ACV al sector agrícola, en una sessió dirigida per Francesc Prenafeta, de l’IRTA. A continuació, Desirée Marín, de Cetaqua, va moderar un conjunt de ponències que van descriure la visió de l’ACV per part del sector alimentari i de l’aigua.
La segona part de la jornada es va centrar en una taula rodona en la que es va debatre sobre l’Anàlisi del Cicle de Vida com una eina per a promoure la sostenibilitat del sector productiu. El debat va comptar amb les intervencions de Pedro Ruíz, de Nestlé, Dulcinea Mejide, de Suez, Francesc Camps, de l’IRTA, Manuel Martín, de Suwea i Alexandre Norie, de Danone, i va ser moderada per Assumpció Antón, de l’IRTA.
Durant l’intercanvi d’opinions, els participants van assenyalar que agricultors i productors estan cada vegada més conscienciats sobre la importància de la sostenibilitat de les seves activitats. D’aquesta manera, eines com l’ACV o la petjada hídrica resulten interessants per a incrementar la seva eficiència i productivitat, ja que es tracta d’indicadors que condueixen cap a una millor gestió dels recursos i ajuden en la presa de decisions. Per un altre costat, es va subratllar el paper de les grans empreses, que promouen la conscienciació de proveïdors i usuaris finals sobre la sostenibilitat de les seves activitats exigint criteris de sostenibilitat en les seves matèries primeres per tal d’assegurar la sostenibilitat a tota la cadena de valor.
Així mateix, es va fer entrega de premis als millors treballs de final de grau en matèria d’ACV, patrocinats per thinkstep. Els guanyadors dels premis han estat Sara Feijóo, de la Universitat de Santiago de Compostela i José Luis Serrano, de la Universitat d’Alcalà.