Desplegar menú lateral
13/09/2022

34 granges nominades als premis Porc d’Or Ibèric 2022

Granges de Castella i Lleó i Extremadura es reparteixen la majoria de les nominacions. Andalusia i Castella-la Manxa també estan representades

El màxim guardó, el Porc d’Or Ibèric Especial amb Diamant, anirà a parar a una granja castellanolleonesa; mentre que el Porc d’Or Ibèric Especial a la Producció a l’Aire Lliure es quedarà a Còrdova. Pel que fa al Porc d’Or Ibèric Especial del MAPA, se’l disputen una granja granadina i una altra de Badajoz

Els guanyadors d’aquesta VI edició dels premis Porc d’Or Ibèric es donaran a conèixer la nit del 7 d’octubre durant una gala que se celebrarà al Teatre Romà de Mèrida i que reunirà més de 450 professionals del sector

L’IRTA ha donat a conèixer el llistat de granges que es troben nominades a la VI edició dels premis Porc d’Or Ibèric a l’excel·lència en la producció porcina ibèrica. Són en total 34 les granges que opten, amb 63 nominacions, als 32 premis que es lliuraran a la gala que tindrà lloc el proper 7 d’octubre al Teatre Romà de Mèrida, Extremadura.

La celebració torna a recuperar el seu ésser habitual després de les restriccions dels darrers anys. Així, més de 450 professionals del sector es reuniran en aquest entorn únic i especial per reconèixer la tasca dels ramaders i premiar les millors granges de porcí ibèric del nostre país.

Badajoz i Valladolid, les més nominades

Extremadura i Castella i Lleó són les grans candidates per rebre el major nombre dels 27 premis en funció dels criteris productius de Longevitat (Garrins Destetats per truja de Baixa), Nascuts Vius i Taxa de Parts. Entre les dues comunitats autònomes es reparteixen el 94% de les nominacions d’aquesta edició dels Porc d’Or Ibèric.

Granges de Castella i Lleó aglutinen el nombre més gran de nominacions, amb un total de 28. D’aquestes, 14 nominacions aniran a parar a set granges de Valladolid. La resta corresponen a tres granges de Salamanca (quatre nominacions), tres de Segòvia (set nominacions) i dues de Sòria (tres nominacions). Pel que fa a Extremadura, la segona comunitat autònoma a la classificació de nominats, 12 granges de Badajoz aglutinen un total de 22 nominacions, a les quals se suma una nominació més per a una granja de Càceres.

També es troben representades a les nominacions les comunitats autònomes d’Andalusia i Castella-la Manxa. En concret, una granja de la província de Còrdova opta a dos dels premis, mentre que una granja de Toledo compta amb l’única nominació castellanomanxega d’aquesta edició.

Andalusia, Extremadura i Castella i Lleó es disputen els premis especials

Addicionalment a les 27 estatuetes d’or, plata i bronze que reben les granges en funció dels esmentats criteris productius, es lliuraran també cinc premis especials que reconeixen, cadascun d’ells, unes característiques assenyalades relatives a les aportacions de les granges en termes de innovació, sostenibilitat i benestar animal.

Així, el màxim guardó, el Premi Porc d’Or Ibèric Especial amb Diamant anirà a parar a Castella i Lleó, ja que estan nominades dues granges val·lisoletanes (Granja La Mejorada, d’Agrocesa – Grup Vall Companys, i Ibèrics Valcorba, d’Icpor Soria S.L.) i dues segovianes (Germans Sanz Berzal S.L., d’Agrocesa – Grup Vall Companys, i Granja Valdisierro, d’Icpor Soria S.L.). En el cas del premi especial Porc d’Or Ibèric del Ministeri d’Agricultura a la “Sanitat, el Benestar Animal i el Medi Ambient” opten: la granja Fuente de la Higuera, de Nugasur, a Granada; i Dehesa Solobreña, de Dehesa Solobreña S.L., situada a Badajoz. Per la seva banda, el premi especial a la “Producció a l’Aire Lliure” recaurà a Andalusia, en concret, a la província de Còrdova: Les Rozuelas del Valle S.L., El Polisar i Arroyo Judío, totes elles de Covap, són les tres granges nominades a aquest guardó que es va lliurar per primera vegada a la passada edició.

S’entregaran, a més, dos premis especials més: el Porc d’Or Ibèric Especial a la Màxima Productivitat, per a aquella granja que obtingui el màxim nombre de garrins deslletats per truja productiva i any, i el Porc d’Or Ibèric Especial Zoetis a la Innovació, que reconeix l’exemple més destacat d’innovació en producció porcina de l’any.

Organitzat per l’IRTA amb la col·laboració de Zoetis i ASICI

Anys de treball i desenvolupament per part de l’IRTA per a la creació del BPporc-i (Banc de Dades de Referència del Porcí Ibèric Espanyol) fan possible l’execució d’aquests premis. Sis anys consecutius d’èxit que no haurien estat possibles sense l’esforç i el treball diari que fan els ramaders del nostre país, els grans protagonistes d’aquest esdeveniment, i sense el suport incondicional de Zoetis i l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI), així com de la resta d’empreses que participen en el lliurament d’aquests guardons com a patrocinadors i col·laboradors.

Més informació: http://www.bdporc.irta.es/porcdor.jsp