Desplegar menú lateral
18/04/2017

24 granges nominades en la 1a edició dels Porc d’Or Ibèric

Foto: Copyright: comakut, CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons

Andalusia, Castella i Lleó i Extremadura es disputen els premis Porc d’Or “Ibèric”

El proper dia 21 d’abril es coneixeran a Zafra les millors explotacions de reproductores de porcí ibèric d’Espanya a la 1a edició dels Porc d’Or Ibèric

L’IRTA ha comunicat les explotacions nominades en la primera edició dels premis Porc d’Or Ibèric, la gala de lliurament de guardons se celebrarà el proper 21 d’abril a Zafra (Badajoz). Un total de 24 granges pertanyents a 6 províncies de 3 comunitats autònomes han estat les seleccionades per disputar-se les preuades estatuetes “Porc d’Or”.

Encapçala el llistat de nominats Castella i Lleó amb 26 nominacions en total i 10 granges: 15 nominacions acumulen 5 granges de Valladolid, 10 nominacions per a 4 granges de Segòvia, i una granja de Salamanca opta a un guardó. El segueix Extremadura amb 12 granges de Badajoz que aglutinen 24 nominacions. Finalment, Andalusia engloba 4 nominacions que es reparteixen una granja de Màlaga (2) i una altra d’Almeria (2).

Per a aquesta primera edició, el BDporc-i ha analitzat un total de més de 50.000 reproductores d’explotacions porcines ibèriques repartides per tot el territori nacional, que s’han adherit voluntàriament al BDporc-i.

Organitzats per l’IRTA, i motivats per les pròpies empreses del sector, els premis compten amb la coorganització local de l’Ajuntament de Zafra. A més de tenir també el suport de l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI), i de Zoetis, companyia líder en salut animal que acompanya els premis Porc d’Or del porc de capa blanca des dels seus inicis, i ha volgut estar present també en la primera edició d’aquests nous guardons.

Castella i Lleó i Extremadura opten als premis especials

Al màxim guardó, el premi especial Porc d’Or Ibèric amb Diamant, opten 3 explotacions de Castella i Lleó: dos de Segòvia i una de Valladolid. Així, estan nominades a aquest premi la granja Germans Sanz Bernal S.L., de l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys, situada a Languilla (Segòvia); Granja Valdisierro, de l’empresa ICPOR Soria S.L., de Fresno de Cantespino (Segòvia); i Granja La Mejorada, de l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys, localitzada a Olmedo (Valladolid).

En el cas del premi especial Porc d’Or Ibèric del MAPAMA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”, se’l disputen dues granges de Castella i Lleó i una d’Extremadura: Granja Arauzo, de l’empresa Ibèrics de Arauzo 2004, SL , a la localitat d’Aldeaseca de la Frontera (Salamanca); Granja Los Pitones, de Grup Copese, a Coca (Segòvia); i Granja Morante, de Ingafood, a la Roca de la Sierra (Badajoz).

A més, un tercer premi especial serà atorgat: el Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat Numèrica, per a aquella granja que obtingui el màxim nombre de garrins deslletats per truja productiva i any.

Bases dels premis Porc d’Or ‘Ibèric’

Els premis Porc d’Or ‘Ibèric’ es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc-i, atenent als criteris de Nascuts Vius (NV), Taxa de Parts (TP), i Productivitat Numèrica (PN). A més, les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l’explotació: 1a categoria de 10-375 reproductores, 2a de 376 a 900 reproductores, i 3a més de 901 reproductores.

D’aquesta manera, sis granges han estat nominades en cada criteri tècnic, i s’atorgarà una estatueta d’or, plata i bronze (per al primer, segon i tercer classificat, respectivament) per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i PN) , en cada categoria (1a, 2a i 3a). El que resulta en un total de 54 nominacions que opten a 27 estatuetes Porc d’Or ‘Ibèric’.

A aquests 27 guardons cal afegir els tres premis especials: premi Porc d’Or ‘Ibèric’ amb Diamant, per a l’explotació que en el seu conjunt sigui considerada la millor entre totes les categories; premi Porc d’Or ‘Ibèric’ del MAPAMA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; i el premi a la Màxima Productivitat Numèrica.

La deliberació dels premis serà a través d’un jurat compost per persones de reconegut prestigi en el sector. El lliurament de premis serà públic i s’efectuarà en el curs d’un acte públic, mitjançant una gala institucional convocada per a tal fi.

Amb el suport de Zoetis, ASICI i l’Ajuntament de Zafra com a coorganitzadors de l’acte

Zoetis és una empresa líder de salut animal dedicada a donar suport als seus clients i els seus negocis, que descobreix, desenvolupa, fabrica i comercialitza medicaments i vacunes d’ús veterinari complementats per productes de diagnòstic i recolzats per una àmplia gamma de serveis. Amb més de 9.000 empleats, els seus productes serveixen a veterinaris, ramaders, productors i tots aquells que crien i cuiden el bestiar i els animals de companyia en més de 100 països.

Zoetis té un clar compromís amb la indústria porcina, que es reflecteix no només en l’esforç inversor que aquesta realitza en R+D+I, sinó també en el seu suport a iniciatives que, com els premis Porc d’Or, Porco d’Ouro i ara també Porc d’Or ‘Ibèric’, estimulen la millora contínua i el creixement del sector productor de porcí a Espanya i Portugal.

D’altra banda, aquesta primera edició dels premis Porc d’Or ‘Ibèric’ rep també el suport de l’Ajuntament de Zafra i de l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI).

A més, comptarà també amb els següents patrocinadors: Anprogapor, BDporc-i, Caja Rural de Extremadura, Copico, CTI Control, De Heus, Farm Log, Gandaria, Gibel, Grup Gepork, Ibercom, IFR Group, Ingaso, Provimi, Rotecna, Sahivo, Tecnogenext y Viña Puebla.