100 granges de porcí nominades als Porc d’Or 2019
- 100 granges de 18 províncies i 7 comunitats autònomes sumen 138 nominacions per aconseguir una de les 48 estatuetes Porc d’Or.
- Per comunitats: Aragó compta amb 44 nominacions; Catalunya amb 37, Navarra amb 17, Galícia amb 15, Castella i Lleó amb 8, Castella-La Manxa amb 4, i la Rioja amb 2.
- A més, dues granges d’Osca, una de Barcelona i una altra d’Ourense lluiten pel màxim guardó, el Porc d’Or Especial amb Diamant.
- El Porc d’Or Especial del MAPA se’l disputen quatre granges d’Àvila, Burgos, Pontevedra i Saragossa.
- Burgos, Lleida o Pontevedra s’alçarà amb el Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació.
- La XXVI edició dels prestigiosos premis a l’excel·lència en la producció porcina tindrà lloc a Osca el 29 de novembre
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha donat a conèixer les granges de porcí que opten a ser seleccionades com les millors de l’any 2019 en la XXVI edició dels prestigiosos premis Porc d’Or a la excel·lència en la producció porcina, que tindrà lloc a Osca el 29 de novembre. En total, 100 granges, pertanyents a 18 províncies i set comunitats autònomes, opten amb 138 nominacions als 48 guardons Porc d’Or.
Una edició més, els premis organitzats per l’IRTA tenen el suport de Zoetis, i de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) com a coorganitzador. Aquest any els Porc d’Or compten també amb l’impuls local de l’empresa Agropal, a més d’altres empreses del sector patrocinadores i col·laboradores.
El rànquing de l’excel·lència porcina
La comunitat autònoma que aglutina més nominacions és un any més Aragó amb un total de 44: vint granges d’Osca amb 26 nominacions; tretze granges de Saragossa amb 17 nominacions; i una granja de Terol suma una nominació més. A continuació, es troba Catalunya amb 37 nominacions: 24 per quinze granges de Barcelona; 7 per a cinc granges de Girona; 5 per a cinc granges de Lleida i una per a una granja de Tarragona. El segueix Navarra amb 17 nominacions. I molt a prop hi ha Galícia que suma quinze en total: dotze per a vuit granges d’Ourense; 2 per a dues granges de la Corunya i una per a una granja de Pontevedra.
Tanquen la classificació Castella i Lleó amb vuit nominacions (quatre per quatre granges segovianes, dues per a una granja zamorana, i una per a una granja d’Àvila i de Burgos); Castella-La Manxa amb quatre (tres per a una granja de Toledo i una per a una granja d’Albacete) i la Rioja amb dos (per a una sola granja).
En total 97 granges que opten amb 127 nominacions, 45 estatuetes Porc d’Or d’or, plata i bronze en funció de tres criteris productius i classificades en cinc categories per el seu cens.
Tres premis especials: Diamant, MAPA i Innovació
A més d’aquestes 45 estatuetes, es lliuren tres premis especials: Porc d’Or de Diamant, Porc d’Or del MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient” i Porc d’Or Zoetis a la Innovació, que reconeixen especialment les característiques de eficiència productiva en general, aspectes de benestar animal i sostenibilitat, i la innovació en la producció porcina, respectivament.
En el cas del primer, el Porc d’Or de Diamant, el màxim guardó d’aquests premis, s’han seleccionat quatre granges: Peculo – Agropecuaria del Isávena, de l’empresa Mazana Piensos Compuestos, a Capella (Osca); la granja Laguarres – Agropecuària del Isàvena, de la mateixa empresa, situada a Laguarres (Osca); la granja Gulfar, de l’empresa Coren, a A Peroxa (Orense); i Granja Sant Martí, d’Pinsos Grau S.A., a Sant Martí de Centelles (Barcelona).
Per la seva banda, el guardó del Ministeri d’Agricultura es concedirà a una de les següents granges: Granja Romaniega, de l’empresa Agrocesa Vall Companys Grup, a Caleruega (Burgos); la granja Grangenia, d’Agropecuaria la Serrota S.L. – Uvesa, en Ferrer de Suso (Àvila); la granja Urieta Lázaro, de Pinsos Costa, a Lécera (Saragossa); i la granja Cruces, de l’empresa Nutrimentos Deza S.A. NUDESA, localitzada a Vila de Creus (Pontevedra).
Pel que fa al premi especial Porc d’Or Zoetis a la Innovació, hi ha tres granges seleccionades: novament la granja Creus, a Pontevedra, la Granja Romaniega, a Burgos, i la Granja Coagra, de l’empresa de mateix nom, situada a Almenar (Lleida).
Bases dels premis Porc d’Or
Els premis Porc d’Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), atenent als criteris de Longevitat (LG), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN ). Les granges aspirants pertanyen a cinc diferents categories en funció del cens a la granja (1a fins a 200 truges, 2a de 201 a 500 truges, 3a de 501 a 1.000 truges, 4a de 1.001 a 2.000 truges i 5a més de 2.001 truges). Es nominen vuit granges per cada criteri en cada categoria, el que resulta en un total de 120 nominacions. En el cas dels premiats, se’ls farà entrega d’una estatueta d’or, de plata i de bronze al primer, segon i tercer classificat, respectivament, per a cada criteri i categoria, sumant el total dels 45 premis.
A aquests 45 guardons cal afegir els tres premis especials que ressalten característiques destacades de les granges, com les seves mesures de benestar animal, sostenibilitat, innovació i eficiència. Aquests premis són: el Porc d’Or de Diamant; el Porc d’Or del MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; i el Porc d’Or Zoetis a la Innovació.
El jurat encarregat de determinar què explotacions estan nominades als premis i quins seran guardonades està compost per personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la investigació ramadera i l’administració.