El Grup Operatiu liderat per Agroserveis d’Almacelles SCCL, que compta amb la participació de Foment Agrícola Les Planes SCCL, Agrària de Miralcamp SCCL, Sant Miquel de Bell-lloc SCCL, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya al capdavant de la coordinació, i amb la participació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) com a centre tecnològic, ha posat en marxa el projecte pilot innovador ARACZEA COOP. Aquesta iniciativa té com a objectiu desenvolupar solucions sostenibles per al control de l’aranya roja (Tetranychus urticae) en el cultiu del blat de moro, una plaga que ha esdevingut una amenaça creixent en els darrers anys.
El blat de moro és un cultiu estratègic per a Catalunya, amb una mitjana de més de 50.000 hectàrees cultivades anualment i una producció que no cobreix la demanda interna. En aquest context, la proliferació de l’aranya roja, afavorida pel canvi climàtic i l’escassetat d’eines de control, suposa una amenaça directa a la rendibilitat dels productors.
“L’aranya roja ha passat de ser una plaga secundària a tenir un impacte molt rellevant, afectant la salut del cultiu i el seu rendiment. La intensitat dels danys presenta una gran variabilitat segons la campanya, la zona de cultiu i la data de sembra, arribant en alguns casos a provocar davallades de producció tan severes que no cobreixen ni tan sols els costos de producció. Amb el projecte pilot innovador ARACZEA COOP volem trobar estratègies de control sostenibles que ajudin els productors a conviure amb aquesta nova realitat”, explica en Josep Anton Betbesé, tècnic del programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA.
Amb el projecte ARACZEA COOP, plantegem una estratègia global que combina diverses línies d’actuació:
“És essencial avançar en el coneixement de la biologia de la plaga, les dinàmiques poblacionals i les condicions que afavoreixen el desenvolupament de la plaga. Només així podrem dissenyar estratègies realment efectives i duradores. Volem recuperar l’equilibri entre el cultiu i els seus enemics naturals”, afegeix Dolors Bosch investigadora del programa de Protecció vegetal sostenible.
El projecte es desenvolupa a les principals zones productores de blat de moro de Catalunya —com el Segrià i el Pla d’Urgell— i té com a objectiu oferir resultats transferibles que permetin als agricultors anticipar-se i actuar davant la presència de l’aranya roja amb eines eficients i sostenibles.
Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: