Vilamòs acull la jornada central del projecte Ovihuec.dat, que impulsa un nou model de ramaderia extensiva per al Pirineu

El municipi de Vilamòs, a la Vall d’Aran, ha estat l’escenari aquest cap de setmana de la jornada central del projecte Ovihuec.dat, una iniciativa compartida entre institucions públiques, centres de recerca i administracions locals que vol demostrar la viabilitat d’un nou model de ramaderia extensiva amb base científica i territorial. El projecte vol contribuir a la gestió sostenible dels espais oberts, la prevenció d’incendis, la producció d’aliments de qualitat i la revitalització econòmica i social de les zones de muntanya.

Divendres 18 de juliol, la jornada tècnica va reunir experts, representants institucionals i del món local per fer balanç del primer any d’activitat del projecte. S’hi van compartir les primeres dades obtingudes a partir del seguiment del ramat públic de petits remugants, que incorpora tecnologia de geolocalització, sensors ambientals i protocols experimentals per estudiar l’impacte de la silvopastura.

Dissabte 19, la jornada festiva ha obert les portes a la ciutadania amb tallers infantils, visites guiades, tastos de productes locals, música en viu i una visita teatralitzada que ha permès descobrir el projecte d’una manera lúdica i participativa. Els actes han reforçat la implicació de la comunitat i han posat en valor l’impacte local d’Ovihuec.dat a la Vall d’Aran.

La secretària general del Departament, Cristina Massot, ha manifestat que aquest projecte pilot és “imprescindible” per fer realitat la ramaderia extensiva que volem pel Pirineu ja que “ens permetrà replicar el model des de l’àmbit privat en qualsevol altre punt del territori català”.

“Des del Govern ens creiem, confiem i apostem per aquestes pastures que ens ofereix la ramaderia extensiva perquè ens aporten múltiples beneficis que ens ajuden a combatre el despoblament rural, ens donen aliments d’excel·lent qualitat i ens ajuden a gestionar el bosc en la prevenció d’incendis. Necessitem que els ramaders i les ramaderes anem de la mà. Des del Departament serem on el sector privat no pugui arribar per tal d’assolir aquest repte comú”, ha afegit la secretària general del Departament.

Des del món científic, s’ha remarcat que aquest ramat públic funciona com una infraestructura experimental viva, amb potencial per generar coneixement útil i aplicat. Josep Usall, director general de l’IRTA, ha subratllat que el projecte “posa la ciència al servei del territori” i representa una manera de fer recerca connectada amb les necessitats de les comunitats rurals.

Antoni Dalmau, investigador del programa de benestar animal de l’IRTA i coordinador del projecte, ha destacat que “el 90% del pressupost d’Ovihuec.dat es destina a finançar equips de recerca de diversos centres que analitzen, des de múltiples disciplines, com un ramat públic pot contribuir a mantenir el territori, prevenir incendis i generar un model de ramaderia extensiva més eficient i sostenible”.

Segons la sindica d’Aran, Maria Vergés: "Aquestes jornades en torn del projecte Ovihuec.dat volen donar a conèixer tot el desenvolupament científic darrere del ramat i tenen l'objectiu d'aconseguir la diversificació de la nostra economia mitjançant la potenciació de l'agricultura i el profit dels seus productes derivats". I afegeix: “És necessari informar de manera interactiva i inclusiva els aranesos i araneses dels projectes que es desenvolupen al territori, on conviuen realitats diferents: l’agricultural, la ramadera, l’econòmica, la social i la turística”. 

Per al conseller de Gestió Ambiental i Transició Energètica i d'Innovació i alcalde de Vilamòs, Oriol Sala: "Les jornades i la festa d’Ovihuec a Vilamòs són un referent per parlar i posar sobre la taula la importància de la ramaderia extensiva al territori". "Hem d’estar prou actius en projectes d’aquest estil i així afavorir una millor biodiversitat. Ovihuec ha de ser el pilot que permeti crear més ramats als pobles on la ramaderia ha desaparegut”. 

Francés Boya, secretari general per al Repte Demogràfic, ha destacat que “per part del Ministeri és un projecte que ha estat molt ben valorat, ja que la Val d’Aran en 10 anys ha perdut un 50% de les seves explotacions ramaderes. Per tant, cal innovar i buscar una altra manera per mantenir aquests ramats a les muntanyes”.

Un ramat al servei de la innovació i el paisatge

El projecte combina coneixement científic, tecnologia digital i sabers locals per desenvolupar un model de gestió forestal i ramadera replicable i sostenible. Durant aquest primer any s’ha consolidat el maneig del ramat, s’ha desplegat tecnologia de seguiment (collars de geolocalització i tancats virtuals), i s’han iniciat estudis sobre sòl, vegetació i impacte econòmic. També es treballa per fer la ramaderia extensiva més compatible amb la vida personal i professional dels joves, tot dignificant la figura del pastor/a i promovent el relleu generacional.

Una col·laboració entre ciència i territori

Ovihuec.dat ha estat impulsat per l’Ajuntament de Vilamòs, el Conselh Generau d’Aran i l’IRTA. En el projecte també hi participen el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPC-IRTA) i el Centro Tecnológico de la Información y la Comunicación (CTIC).

Projecte finançat amb fons europeus

Ovihuec.dat compta amb el recolzament de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), financiat per la Unió Europea, NextGenerationEU.

PUBLICAT EL

19/07/2025

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail