L’IRTA organitza una jornada multidisciplinària per analitzar el cicle dels residus orgànics als municipis catalans

COMPARTEIX

En el marc del projecte CITISYSTEM, l’IRTA va organitzar, el passat 10 de juliol, la jornada “Els residus orgànics que generem als municipis: una mirada integral”, celebrada a les instal·lacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La jornada, organitzada en col·laboració amb diverses entitats de la Xarxa Catalana del CITISYSTEM, va comptar amb la participació activa d’institucions com l’AMB, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el grup GICOM (UAB), els ajuntaments de Barcelona, Manlleu i El Prat de Llobregat, així com diversos centres de recerca i entitats socials com el BETA (UVic), Hospital Germans Trias i Pujol, Cresidusvo, Tarpuna, UPC, ICIQ, CREAF, CTFC, ICRA i IREC.

La jornada va abordar de manera integral i amb un enfocament multiagent el cicle complet dels residus orgànics, des de la seva generació a les llars i comerços fins als seus usos finals un cop transformats. Prop d’una vintena d’experts van participar en les ponències i taules rodones que van conformar el programa.

El director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l’AMB, Joan Miquel Trullols, va inaugurar la jornada exposant els reptes actuals en la generació de residus orgànics. Tot seguit, Rafi Cáceres (IRTA) va presentar el projecte CITISYSTEM i les activitats associades, mentre que Francesc Giró (ARC) va oferir una ponència destacada sobre el cicle de la matèria orgànica, emfatitzant la seva importància dins del cicle global de la matèria.

L’Ajuntament de Barcelona va presentar les seves iniciatives de prevenció del malbaratament alimentari i compostatge comunitari. A continuació, es van dur a terme tres taules rodones:

  • La primera, centrada en la separació de la matèria orgànica, clau per garantir-ne la qualitat.
  • La segona, dedicada a la recollida selectiva, amb experiències comparades com el tancament de contenidors amb targeta al Prat de Llobregat, el porta a porta a Manlleu i la gestió dels residus alimentaris a l’Hospital Trias i Pujol.
  • La tercera, sobre l’estat actual dels Ecoparcs, amb un focus especial en la nova planta de Granollers, i l’anàlisi de la qualitat del digestat, un dels principals productes del tractament dels residus orgànics.

La Cooperativa Tarpuna va tancar el bloc de ponències mostrant exemples pràctics d’ús de materials orgànics transformats. Finalment, Sònia Llorens (IRTA) va moderar una sessió de preguntes i reflexions finals.

Per cloure la jornada, la Cooperativa Resilience Earth va dinamitzar una sèrie d’activitats participatives amb els assistents, fomentant el debat des de les perspectives social, econòmica, tècnica i de governança.

La jornada va posar de manifest la necessitat d’una gestió col·laborativa, innovadora i conscient dels residus orgànics, tot promovent la compartició de bones pràctiques i l’adopció de polítiques transformadores que permetin avançar cap a municipis més sostenibles i resilients.

PUBLICAT EL

18/07/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail