L’IRTA i la Diputació de Tarragona impulsen una nova plataforma per transformar el cultiu de l’avellaner a Catalunya

COMPARTEIX

Sota el nom "Aigua i avellaner", s'ha presentat com a eina clau per adaptar el cultiu als reptes del canvi climàtic i millorar-ne la sostenibilitat i la rendibilitat

L’IRTA ha presentat avui a la Torre d'en Fàbregues, a Constantí (Tarragonès), una nova plataforma demostrativa i experimental per al cultiu de l’avellaner, impulsada amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Aquesta finca pilot, que rebrà el nom "Aigua i avellaner" i que ocuparà 10 hectàrees, s’ha creat com a espai de recerca aplicada i transferència de coneixement per donar resposta als efectes del canvi climàtic i als principals reptes agronòmics, hídrics i ambientals que afecten el cultiu de l’avellaner, especialment al Camp de Tarragona, on es concentra la major part de la producció catalana.

La plataforma s’ha concebut per posar a prova estratègies innovadores que ajudin a adaptar el conreu a condicions climàtiques més extremes i a fer-lo més eficient i rendible. S’hi estudien tècniques de reg amb diferents dotacions i qualitats d’aigua, com ara l’ús d’aigües regenerades, així com arquitectures d’arbre, sistemes d’ombreig i varietats adaptades a la sequera i la salinitat. També s’hi fa ús de tecnologies de monitoratge, com lisímetres de pesatge i drenatge, per mesurar el comportament hídric del cultiu i l’impacte ambiental de les pràctiques de reg.

Aquesta iniciativa es complementa amb una clara vocació de transferència: al llarg de l’any s’hi celebraran jornades tècniques, visites i sessions de portes obertes, i es publicaran anualment els resultats obtinguts per facilitar que la informació arribi de manera directa i pràctica al sector productor.

En el marc d’aquesta jornada tècnica, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha participat per compartir les línies principals del futur Pla de l’avellana de Catalunya 2025–2028, que el Departament està ultimant. Aquest pla inclourà actuacions relacionades amb la producció sostenible i la sanitat vegetal, el finançament específic, la qualitat i diferenciació de l’avellana catalana, la promoció i la comercialització, i la millora dels sistemes de reg. Durant la seva intervenció, el conseller ha destacat que “no podem perdre el sector de l’avellana, perquè és un referent d’identitat territorial” i ha subratllat la importància de garantir el relleu generacional i mantenir la viabilitat de les explotacions.

Amb aquest projecte, l’IRTA i la Diputació de Tarragona posen la recerca al servei del territori i refermen el seu compromís amb el futur del cultiu de l’avellana a Catalunya, dotant-lo d’eines concretes i transferibles per fer front als reptes agronòmics i climàtics d’avui i de demà.

PUBLICAT EL

04/07/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail