El Grup Operatiu liderat per Agropecuària Montgai, juntament amb Bovifont i Asoprovac Catalunya al capdavant de la coordinació, i amb la participació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) com a centre tecnològic, estan duent a terme el projecte pilot innovador BEEF_LESS_STRAW. Amb el suport dels diferents agents del sector ramader, la iniciativa innovadora té com a objectiu principal reduir l’ús de la palla en l’alimentació i el jaç dels vedells d’engreix, sense comprometre el benestar animal i promovent la sostenibilitat ambiental i econòmica.
Ens trobem en un context on la palla és cada cop més escassa i cara, a causa de la sequera i la creixent demanda per part d’altres sectors com el de la biomassa o la construcció sostenible. Això fa urgent la recerca d’alternatives viables que ens permetin mantenir el bon funcionament del nostre sistema productiu.
Tal com explica la nostra companya Maria Devant, cap del programa de Producció de remugants i coordinadora científica del projecte:
“La palla és clau en el nostre sistema productiu, tant per a garantir la salut digestiva dels vedells com pel seu confort i el bon funcionament del compostatge. Per això, cal buscar alternatives viables i segures que ens permetin reduir la dependència d’aquest recurs, cada cop més escàs i car.”
El projecte pilot innovador BEEF_LESS_STRAW s’articula al voltant de dos grans reptes interconnectats:
Reducció de la palla a l’alimentació garantint el benestar animal
Estem treballant en estratègies per reduir temporalment o permanentment la palla a la menjadora, tot estudiant alternatives com l’augment del diàmetre del pinso per estimular la masticació o l’ús d’espècies herbàcies resistents a la sequera. Validarem protocols que ens permetin actuar en situacions d’escassetat de palla sense comprometre el benestar animal.
Substitució de la palla al jaç i valorització de les dejeccions
Avaluarem la viabilitat d’utilitzar compost procedent de dejeccions ramaderes com a substitut parcial o total de la palla al llit dels vedells, tot mesurant-ne els efectes sobre el confort animal, les emissions de gasos i la qualitat del compost. A més, desenvoluparem pellets de compost per facilitar-ne l’aplicació com a fertilitzant.
Amb aquest enfocament, volem garantir la viabilitat econòmica de les explotacions i reduir la petjada ambiental del sector, tot mantenint la salut i el confort dels animals. Tal com destaca Devant:
“L’objectiu final és garantir la viabilitat econòmica de les explotacions i reduir la petjada ambiental del sector, tot mantenint la salut i el confort dels animals. No es tracta només de fer front a una crisi puntual de preus, sinó de preparar-nos per a un futur amb menys disponibilitat de palla i més exigències ambientals.”
Transformació amb base científica i impacte directe
Segons les nostres dades, el consum de palla pot representar fins a 0,56 € diaris per vedell, una despesa que s’ha duplicat en només dos anys. A més, la seva escassetat genera tensions logístiques i limita la capacitat de resposta del sector davant condicions climàtiques adverses.
Amb el projecte pilot innovador BEEF_LESS_STRAW, posem a disposició del sector ramader el nostre coneixement científic en compostatge, nutrició i benestar animal, per construir un sistema de producció més resilient, eficient i respectuós amb el medi ambient.
A través d’aquesta iniciativa, volem obrir la porta a un nou paradigma en la producció de vedells: amb menys palla, però amb igual o millor rendiment, salut i sostenibilitat.
Actuació del Pla Estratègia de la PAC 2023-2027 cofinançada per:
Cap de Programa/ Investigadora de Producció de vedells d’engreix
Investigadora postdoc de producció de vedells d'engreix