El projecte TRIABE permet establir protocols per millorar el benestar dels vedells lactants durant el transport

COMPARTEIX

El projecte demostratiu TRIABE ha ajudat el sector ramader a identificar diversos factors de risc en el transport de vedells lactants que poden comprometre el seu benestar. Gràcies als resultats obtinguts, s’han pogut establir protocols específics per millorar-ne la situació, tenint en compte variables com la durada del viatge, el tipus de camió o l’experiència del conductor.

Aquesta activitat forma part del compromís de la Taula d’Innovació de boví d’engreix amb el benestar animal. Coordinada per l’IRTA i amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la taula ha impulsat TRIABE amb tres grans objectius: conèixer quins factors afecten el benestar dels vedells lactants durant el transport; saber si es troben bé quan arriben a la granja i com es recuperen posteriorment; i distingir quins transports són de risc per aplicar-hi mesures específiques.

Per obtenir aquestes dades, el primer pas va ser fer el seguiment de diversos transports reals de vedells. Es va analitzar com són els camions, com es manegen els animals durant la càrrega i descàrrega, quantes hores i quilòmetres recorren i en quines condicions, així com la seva recuperació un cop a granja.

A partir d’aquesta informació, el sector ha pogut estudiar com afecten diversos factors al benestar dels vedells. S’ha vist que els viatges llargs, de més de 8 hores o més de 700 quilòmetres, tenen un impacte en el seu comportament. També s’ha observat que els mascles rellisquen o cauen més que les femelles, mentre que la raça no sembla tenir una influència significativa.

L’època de l’any també té un efecte: durant l’hivern hi ha menys caigudes. Els horaris de transport influeixen, ja que les sortides o arribades a la tarda acumulen més incidències. Pel que fa als vehicles, els camions amb remolc presenten menys relliscades, i el grau d’experiència del conductor és clau: els més experimentats tenen menys incidències tant durant el trajecte com en el maneig dels animals.

Compromesos amb el benestar animal

Un dels resultats destacats del projecte és que, independentment del tipus de transport, els vedells presenten un balanç energètic negatiu i alteracions hematològiques en arribar a la granja. Tot i així, aquests paràmetres es normalitzen al cap d’un temps, la qual cosa mostra la seva capacitat de recuperació.

Amb tota aquesta informació, el sector ha pogut establir protocols que milloren el benestar animal, ajustant horaris, optimitzant el tipus de transport i valorant l’experiència dels conductors. TRIABE ha permès fer un pas endavant cap a un model de transport més conscient, responsable i alineat amb els valors d’una ramaderia compromesa amb la salut i el benestar dels animals.

PUBLICAT EL

15/04/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.