L'IRTA Torre Marimon ha acollit aquest dijous la jornada "De Residus a Recursos: Tecnologies i Reptes en el Tractament de Fangs" organitzada pel Clúster de Residus de Catalunya. La jornada ha servit per posar en comú els últims avenços tecnològics i els actuals reptes en el tractament de fangs.
El director general de l'IRTA, Josep Usall, ha inaugurat la jornada i ha donat la benvinguda a la cinquantena d'assistents a la jornada, juntament amb la clúster mànager Carmen López-Quintana. "Aquestes combinacions entre centre de recerca, centres tecnològics i empreses són les que fan possible que el coneixement es converteixi en innovació, nous models de negoci i també, en aquest cas, en una millora pel medi ambient", ha assegurat Usall.
La trobada ha servit per conèixer la normativa associada al fang i analitzar les últimes innovacions i tecnologies que estan treballant els quatre centres tecnològics socis del CREC: EURECAT, Beta, Leitat i l'IRTA. A més, s'han pogut conèixer casos reals d'empreses amb una taula rodona que ha comptat amb personal de Sorigué, Consorci de Residus del Vallès Oriental, BonÀrea Agrupa i l'Agència de Residus de Catalunya.
Els fangs o biosòlids són un subproducte de la depuració de les aigües originat a les estacions depuradores d'aigües residuals urbanes (EDAR). Les depuradores permeten retornar l'aigua neta al medi natural i generen un subproducte -els fangs o biosòlids- format principalment de matèria orgànica i nutrients que poden tenir interès en la fertilització, sempre que es compleixi la normativa que ho reglamenta.
L'advocada ambiental del despatx Terraqui Irene Mataró ha explicat a l'inici de la jornada com actualment hi ha "nous requisits normatius que estableixen límits més estrictes". "Aquests canvis impliquen més control i traçabilitat, augmentant els costos de gestió, però promovent una fertilització més sostenible i encaminada a la protecció ambiental", ha conclòs Mataró.
La investigadora del programa de Sostenibilitat en Biosistemes de l'IRTA Belén Fernández ha exposat els resultats obtinguts fins avui dia en el projecte Life Spot, iniciat el 2019. El projecte té l'objectiu d'elaborar un sistema per eliminar la contaminació (nitrats, pesticides, antibiòtics, ARGs) de les aigües subterrànies i aigües residuals per subministrar aigua potable a persones i bestiar en zones rurals descentralitzades. Els resultats ja s'han provat en conills i ha sigut un èxit.
D'altra banda, la investigadora del CT Beta Laura Mejias ha exposat la tasca al voltant de la biorefineria en el tractament i valorització dels llots, mentre que la investigadora sènior Sandra Meca ha parlat sobre les tecnologies termoquímiques per a la valorització de llots i digestats.
Així mateix, la investigadora principal al grup de Separació i Purificació de Leitat, Xialei You, ha presentat el projecte ReLEAF, amb el que es vol reciclar residus produïts localment per garantir l'assequibilitat i disponibilitat de biofertilitzants innovadors.