Els projectes AgriRegenCat i AgriCarboniCat presenten nous resultats a la darrera reunió a Cabrils

COMPARTEIX

L’equip dels projectes Fons Climàtic AgriRegenCat i AgriCarboniCat es s’ha reunit a Cabrils per compartir els resultats experimentals més recents i encarar l'última fase dels projectes. Aquests projectes, que van començar a finals de 2022, investiguen els beneficis que les agricultures regeneratives i del carboni poden aportar als principals cultius de Catalunya, centrant-se en com cuidar el sòl per afavorir la seva capacitat per retenir més carboni i incrementar la biodiversitat. 

Els estudis sobre agricultura regenerativa són liderats per Georgina Alins, mentre que Maite Martínez-Eixarch encapçala els treballs relacionats amb el carboni. El projecte està coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i compta amb la participació del CREAF i la Universitat de Lleida (UdL). 

Actualment, els projectes AgriRegenCat i AgriCarboniCat impliquen 24 finques experimentals de cultius diversos, com cereals, arròs, pomeres, vinyes i horta, situades a diverses zones de Catalunya. A més, es disposa de vuit finques demostratives on els coneixements adquirits es transfereixen directament als agricultors.  

Visita a finques experimentals i presentació de resultats 

La jornada ha començat amb una visita a les finques experimentals d’horta i als assaigs amb micorrizes, liderats pels investigadors Carme Biel i Xavier Parladé. Posteriorment, el personal investigador ha pogut conèixer els avenços i resultats obtinguts en diverses àrees del projecte. Els resultats presentats inclouen: 

  • Micorrizes: Xavier Parladé (IRTA) ha compartit els avenços en l’ús de micorrizes en cultius hortícoles i com aquestes prenen una especial rellevància en cas de reg deficitari.  
  • Microbiologia del sòl: Marc Viñas (IRTA) ha presentat els resultats obtinguts en l'estudi de la microbiota del sòl i la seva relació amb les pràctiques d’agricultura regenerativa. En aquest sentit, es constata que la coberta vegetal i els encoixinats amb material orgànic incrementen la diversitat de microorganismes funcionals respecte a un llaurat convencional, posant de manifest els beneficis de les pràctiques regeneratives en la salut del sòl. 
  • Polyfarming: Javier Retana (CREAF) ha exposat els resultats dels assajos en Polyfarming, que integra sòls vius, plantes i animals d’una manera productiva, i conclou que mitjançant l’agricultura regenerativa es mantenen les produccions agràries tot disminuint els costos de producció. 
  • Contextualització de l’agricultura regenerativa: Enrique Doblas (CREAF) ha exposat el treball fet sobre l’estat actual d’implementació de l’agricultura regenerativa a Catalunya i Espanya, presentant les principals organitzacions i associacions implicades en diferents sectors agraris.  També ha presentat una meta-anàlisi de pràctiques regeneratives i els seus efectes sobre l'increment  de carboni al sòl. 

Comunicació i transferència de coneixement 

Per concloure la jornada, s’han compartit les accions de comunicació i transferència realitzades fins al moment. Els participants han treballat en les accions que ajudaran a garantir que els resultats dels projectes siguin accessibles als agricultors i altres actors del sector, amb l'objectiu de maximitzar l'impacte dels projectes un cop aquests finalitzin. 

PUBLICAT EL

28/02/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail