L’equip dels projectes Fons Climàtic AgriRegenCat i AgriCarboniCat es s’ha reunit a Cabrils per compartir els resultats experimentals més recents i encarar l'última fase dels projectes. Aquests projectes, que van començar a finals de 2022, investiguen els beneficis que les agricultures regeneratives i del carboni poden aportar als principals cultius de Catalunya, centrant-se en com cuidar el sòl per afavorir la seva capacitat per retenir més carboni i incrementar la biodiversitat.
Els estudis sobre agricultura regenerativa són liderats per Georgina Alins, mentre que Maite Martínez-Eixarch encapçala els treballs relacionats amb el carboni. El projecte està coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i compta amb la participació del CREAF i la Universitat de Lleida (UdL).
Actualment, els projectes AgriRegenCat i AgriCarboniCat impliquen 24 finques experimentals de cultius diversos, com cereals, arròs, pomeres, vinyes i horta, situades a diverses zones de Catalunya. A més, es disposa de vuit finques demostratives on els coneixements adquirits es transfereixen directament als agricultors.
La jornada ha començat amb una visita a les finques experimentals d’horta i als assaigs amb micorrizes, liderats pels investigadors Carme Biel i Xavier Parladé. Posteriorment, el personal investigador ha pogut conèixer els avenços i resultats obtinguts en diverses àrees del projecte. Els resultats presentats inclouen:
Per concloure la jornada, s’han compartit les accions de comunicació i transferència realitzades fins al moment. Els participants han treballat en les accions que ajudaran a garantir que els resultats dels projectes siguin accessibles als agricultors i altres actors del sector, amb l'objectiu de maximitzar l'impacte dels projectes un cop aquests finalitzin.