La xarxa GENVCE (Grup per a l'Avaluació de Noves Varietats de Cultius Extensius a Espanya) coordinada pel programa de Cultius extensius sostenibles de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) publica una col·lecció de vuit fitxes tècniques noves de les varietats de cereals d'hivern agrupades per espècie i cicle de cultiu després d'estudiar-les durant les campanyes de 2020 i 2021. Actualment, els membres de GENVCE realitzen assaigs amb cereals d'hivern (blat tou, ordi, blat dur, triticale, civada i sègol), colza i blat de moro per gra, i des de la campanya 2017 també s'avaluen varietats de blat tou en cultiu ecològic.
Gràcies als estudis, els experts recopilen informació actualitzada sobre les característiques agronòmiques, la qualitat del gra, la resistència a malalties, el rendiment de la producció segons la zona de cultiu i l'empresa comercialitzadora de cada varietat. «Tota aquesta informació és molt útil per al sector tècnic i agrícola. A més, ara s'han editat amb un format més accessible per als agricultors que assisteixen a les jornades tècniques incorporant codis QR per descarregar-les en format digital i complementar les explicacions al camp», explica Jordi Doltra, investigador del programa Cultius extensius sostenibles a l'IRTA Mas Badia.
GENVCE és una xarxa consolidada d'assajos d'avaluació varietal de postregistre de referència a Espanya amb més de 25 anys d'existència. L'objectiu és oferir al sector cerealista informació precisa i pràctica sobre l'adaptació agronòmica i la qualitat de les noves varietats a les diferents zones productores d'Espanya.
Els membres de l'organització són el Centre IFAPA - Conselleria d'Agricultura i Pesca (Junta d'Andalusia), el Centre de Transferència Agroalimentària del Govern d'Aragó, el Servei de Recerca Agrària (IRIAF-JCCM) i l'Institut Tècnic Agronòmic Provincial (ITAP) de la Diputació d'Albacete de Castella-la Manxa, l'Institut Tecnològic Agrari de Castella i Lleó (ITACyL) i el Centre Tecnològic Agrari i Agroalimentari (ITAGRA), el Centre d'Investigacions Científiques i Tecnològiques d'Extremadura (CICYTEX), el Institut Madrileny de Recerca i Desenvolupament Rural, Agrari i Agroalimentari (IMIDRA) de la Comunitat de Madrid, l'Institut Navarrès de Tecnologies i Infraestructures Agroalimentàries (INTIA) i l'Institut Basc de Recerca i Desenvolupament Agrari (NEIKER). Està presidit per la Subdirecció General de Mitjans de Producció Agrícola del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que dona suport a la coordinació a través de l'Oficina Espanyola de Varietats Vegetals.