L'estratègia reproductiva del llenguado senegalès, Solea senegalensis, una espècie d'alt interès en aqüicultura, no està exempta de dificultats. A una còpula que es realitza en estreta proximitat i en la qual els mascles produeixen poc esperma cal afegir que, en els mascles nascuts en captivitat, es presenta una disfunció que no els permet reproduir-se. Per solucionar aquest problema, la producció aqüícola utilitza mascles silvestres i la investigació se centra en la millora dels protocols de fertilització in vitro a gran escala.
En aquest sentit, els investigadors de l'IRTA del programa d'Aqüicultura del centre de Sant Carles de la Ràpita, Neil Duncan, Wendy González i Sandra Ramos, han desenvolupat un nou protocol en el que el temps transcorregut entre l'obtenció dels gàmetes i la fertilització in vitro, és inferior als 30 minuts, de manera que el deteriorament dels gàmetes és menor i la fertilització augmenta, així com la viabilitat dels ous.
Utilitzant llenguados en captivitat i induint l'ovulació en les femelles amb hormona alliberadora de gonadotropina (GnRHa), es van obtenir els espermatozoides mitjançant pressió abdominal, diluint-los (Leibovitz modificat) i utilitzant-los com més aviat millor, a raó d'aproximadament 600 espermatozoides per òvul. Amb aquesta dilució es van realitzar fertilitzacions a gran escala d'aproximadament 190.000 òvuls, obtenint-se un 70% de taxa d'eclosió d’aquests (130.000 larves aproximadament).
Un dels avantatges del llenguado senegalès és que requereix una baixa relació d'espermatozoides per òvul per aconseguir alts percentatges de fertilització, tant a escala experimental com industrial. És per això pel que amb aquest nou protocol la indústria del llenguado podrà operar de manera sostenible i establir programes de reproducció i de millora genètica efectius.
L'any 2019 es van produir al món un total de 1.700 tones de llenguado senegalès, sent Espanya i Portugal els líders en la producció d'aquesta espècie.
El preprint del treball pot consultar-se en aquesta adreça: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.08.26.267740v1