Hem desenvolupat una nova metodologia d’anàlisi sensorial per al Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya

COMPARTEIX

• El grup d’anàlisi sensorial de l’àrea d’Indústries Alimentàries ha dirigit tot el procés de creació del panel així com el desenvolupament de la metodologia necessària per a l’anàlisi sensorial dels vins.

La investigadora Anna Claret (foto d'arxiu)

El projecte, que abandera l’INCAVI i que ha estat coordinat per part de l’IRTA per l’Anna Claret, compta amb el suport dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen catalanes. El projecte es va iniciar el 2015 amb la selecció dels degustadors i el desenvolupament d’un mètode propi que permet avaluar més de 70 atributs i 114 vins. Acreditat per la Entidad Nacional de Acreditaciones (ENAC), permet avaluar sensorialment tots els tipus de vins que actualment es descriuen als reglaments de les 11 Denominacions d’Origen de Catalunya.

Es tracta d’un mètode pioner en el sector ja que inclou un anàlisi sensorial complert (visual, gustatiu, olfactiu i retronasal) i obté un perfil objectiu del vi avaluat. D’una banda dona informació d’intensitat de paràmetres com, per exemple, floral, afruitat, etc., en una escala de 0 a 10, dona la presència o absència d’altres atributs com poden ser rosa o gessamí o s’avalua la presència o absència dels defectes més habituals. En total es treballa amb 87 referències olfactives i gustatives i 11 referències per a la fase visual desenvolupades per l’IRTA.

Amb aquesta nova metodologia d’anàlisi sensorial s’ha entrenat als 31 degustadors que portaran a terme l’anàlisi sensorial i a més realitzarà els entrenaments mensuals i les proves internes de qualificació anual dels degustadors.

Cada celler, anualment, ha de passar una auditoria per a poder certificar els seus vins com a DO i amb aquest Panel s’obté, a través d’un mètode molt rigorós l’anàlisi sensorial dels vins, una part clau d’aquesta auditoria (l’altre part és la fisicoquímica que es determina al laboratori). Amb l’informe del Panel es podrà valorar de forma objectiva si aquell vi s’adequa al Plec de Condicions Tècniques de cada Denominació d’Origen.

Els principals serveis que s’ofereixen des del Panel són la certificació oficial de vins de tots tipus i de totes les DO mitjançant el Consorci d’Inspecció i Control, perfils sensorials o fitxa de tast de vins de cellers privats, caracterització sensorial de vins o varietats per a col·lectius o DO i recolzament científic per a projectes de recerca.

PUBLICAT EL

23/01/2020

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.