Alternatives innovadores i sostenibles per lluitar contra la mosca de l’olivera

COMPARTEIX

Mosca de l'olivera (Autor: Alvesgaspar - CC BY-SA 3.0)

· La captura masiva de la mosca, tot i reduir les poblacions, s'ha de combinar amb altres estratègies per a un control satisfactori de la plaga

· Ho conclou un projecte pilot finançat pel DARP que ha treballat durant 3 anys en les 5 DOP d'oliva i amb 5 varietats d'olivera

Actualment, la mosca de l’olivera (Bactrocera oleae) és el principal problema fitosanitari del sector oleícola català. La plaga causa danys importants al rendiment dels cultius i pot alterar el gust final de l'oli. El tractament amb plaguicides, però, pot encara reduir més la qualitat del producte i ser poc sostenible.

Per això el Grup Operatiu «Projecte pilot innovador per a la lluita contra la mosca de l'olivera» treballa des de 2017 en estratègies de lluita contra aquesta plaga combinant diferents mètodes de control alternatius als tractaments aeris i respectuosos amb el medi ambient. El projecte compta amb el suport científic de l'IRTA.

Oliva amb punxada recent (CC BY-SA 3.0)

En el projecte s'ha avaluat l'eficàcia del mètode de captura massiva en cinc zones oleícoles i cinc varietats d'oliva diferents, i s'ha determinat la densitat òptima de trampes segons les zones i varietats. Aquesta estratègia s'ha combinat amb l'aplicació de caolí, terra de diatomees, Beauveria bassiana i spinosad.

Els resultats del projecte mostren l'efectivitat del mètode de captura massiva com a alternativa als tractaments aeris, perquè suposa una reducció significativa de les poblacions de la mosca de l'olivera en camp. Tot i això, en cap de les zones assajades aquesta tècnica per si sola ha ofert prou eficàcia, per la qual cosa ha estat necessari realitzar tractaments de suport en determinats moments. Els resultats obtinguts també posen de manifest molta variabilitat segons l'any, la zona i la varietat d'olivera.

El repte del control de la mosca de l'olivera és doble. «S'ha d'aconseguir una major eficàcia amb un cost menor», assenyala Maite Martínez, investigadora de l'IRTA al Programa de Protecció Vegetal Sostenible. «És per això que cal afinar i treballar més l'eficàcia, i orientar els treballs cap a la millora dels atraients per capturar la mosca de l'olivera, així com a aplicar densitats de trampes en funció dels resultats i costos», conclou.

Una alternativa amb marge de millora

La captura massiva s'ha basat en la utilització de trampes amb un esquer alimentari de tipus sec, que és més còmode d'utilitzar que el líquid i que, a més, dura tota la campanya. En funció de la zona i de la varietat, s'han posat diferents densitats de trampes per hectàrea per valorar quina seria la densitat òptima. En totes les zones va optar-se per una densitat de trampes de 20, 40 o 80 trampes/ha, amb l'excepció de la DOP Les Garrigues on, en presentar menys problemes amb la mosca de l'olivera, es va optar per una densitat de 10, 20 i 40 trampes/ha.

En el projecte han participat 5 cooperatives coordinades per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i que representen les 5 Denominacions d'Origen Protegit d'oli que hi ha a Catalunya. Són la cooperativa Agrícola del Camp i Secció de Crèdit de Santa Bàrbara (DOP Baix-Ebre Montsià), Unió Cooperativa Alimentària (DOP Siurana), Agrícola Sant Isidre de la Fatarella (DOP Terra Alta), Empordàlia (DOP Empordà) i Fruits Secs de Les Garrigues (DOP Les Garrigues).

Les proves s'han realitzat durant les campanyes 2017, 2018 i 2019. En el cas de la DOP Baix Ebre i Montsià s'ha escollit una finca amb les varietats Morruda i Sevillenca. Pel que fa a la varietat Arbequina, els assajos s'han fet en una finca de la DOP Siurana i en una altra de la DOP Les Garrigues. També, en una finca de la varietat Empeltre de la DOP Terra Alta i, en una altra de la varietat Argudell pertanyent a la DOP Empordà.

«Projecte pilot innovador per a la lluita contra la mosca de l'olivera» ha rebut l’ajut del DARP a través de la línia de Grups Operatius per la Innovació amb fons europeus dins el marc de l’Associació Europea per la Innovació (AEI.AGRI). Aquest projecte ha estat finançat a través de l'Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 segons Ordre ARP/133/2017, de 21 de juny, , i Resolució ARP/1282/2018, de 8 de juny, per la qual es convoquen els corresponents a 2018.

PUBLICAT EL

18/12/2019

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.