Projecte demostratiu +Ametlla: Plantacions d’alta densitat en ametller

COMPARTEIX

El sector de la producció d’ametlla a Catalunya ha evolucionat molt en els darrers anys. De ser considerat un cultiu tradicional de secà, a la situació actual amb el cultiu en regadiu, amb varietats de floració tardana i extra-tardana, plantacions intensives o súper-intensives, preus i consum en creixement, etc., el cert és que la concepció i les necessitats actuals de les explotacions d’ametller res tenen a veure amb les de fa uns anys.

És per això que el sector necessita nous coneixements tècnics i de gestió que s’adaptin als nous conceptes d’explotació i és aquí on els projectes demostratius que l’IRTA i el Departament d’Agricultura (DARP) estan portant a terme permeten anar transferint els nous coneixements tècnics al sector per tal de poder resoldre les necessitats actuals.

El projecte demostratiu +Ametlla, té l’objectiu de crear una xarxa experimental de plantacions d’ametller d’alta densitat tant en les finques experimentals de l’IRTA com en plantacions comercials de referència.

El model d’alta densitat consisteix en ajustar els marcs de plantació i modificar l’estructura de l’arbre de vas clàssic a l’eix o mur fruiter, tot buscant-ne la precocitat, la mecanització, la recol·lecció en continu i una ràpida amortització del capital invertit.

Segons la tècnica de l’IRTA, Marta Maldonado, els criteris bàsics en una plantació d’alta densitat passen per:

  • Material vegetal. Varietats amb alta capacitat de ramificació i fructificació en ramillets de maig o brindilles.
  • Portaempelt. Vigor moderat o dèbil (rootpac20, IRTA1, etc.) ja que es busquen dimensions reduïdes per a recol·lectar amb maquinària cavalcant.
  • Marc plantació. Entre files de 3 a 3,5 m i entre arbres 1 a 1,5 m., per disposar 2.500 a 2.800 arbres/ha.
  • Sistema formació. Eix o mur fruiter amb gestió mecanitzada.
  • Recol·lecció. Màquines cavalcants d’olivera en alta densitat modificades per a l’ametller.

             

Aquest projecte demostratiu disposa d’una xarxa experimental on participen empreses del sector (Ocean Almond S.L., Agro Water Almonds S.A., Crisolar Nuts i Unió Nuts), a més de les Estacions Experimentals de l’IRTA de Borges Blanques (Lleida) i Mas de Bover (Tarragona).

PUBLICAT EL

02/07/2019

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.