El sector de la producció d’ametlla a Catalunya ha evolucionat molt en els darrers anys. De ser considerat un cultiu tradicional de secà, a la situació actual amb el cultiu en regadiu, amb varietats de floració tardana i extra-tardana, plantacions intensives o súper-intensives, preus i consum en creixement, etc., el cert és que la concepció i les necessitats actuals de les explotacions d’ametller res tenen a veure amb les de fa uns anys.
És per això que el sector necessita nous coneixements tècnics i de gestió que s’adaptin als nous conceptes d’explotació i és aquí on els projectes demostratius que l’IRTA i el Departament d’Agricultura (DARP) estan portant a terme permeten anar transferint els nous coneixements tècnics al sector per tal de poder resoldre les necessitats actuals.
El projecte demostratiu +Ametlla, té l’objectiu de crear una xarxa experimental de plantacions d’ametller d’alta densitat tant en les finques experimentals de l’IRTA com en plantacions comercials de referència.
El model d’alta densitat consisteix en ajustar els marcs de plantació i modificar l’estructura de l’arbre de vas clàssic a l’eix o mur fruiter, tot buscant-ne la precocitat, la mecanització, la recol·lecció en continu i una ràpida amortització del capital invertit.
Segons la tècnica de l’IRTA, Marta Maldonado, els criteris bàsics en una plantació d’alta densitat passen per:
Aquest projecte demostratiu disposa d’una xarxa experimental on participen empreses del sector (Ocean Almond S.L., Agro Water Almonds S.A., Crisolar Nuts i Unió Nuts), a més de les Estacions Experimentals de l’IRTA de Borges Blanques (Lleida) i Mas de Bover (Tarragona).