Prop d'un miler de professionals del sector porcí, entre productors, tècnics i veterinaris, així com representants de l'administració i de les principals associacions sectorials, van acudir la nit del 23 de novembre a Lleida a la celebració dels premis Porc d'Or, que des de fa 25 anys organitzem des de l'IRTA.
La gala va comptar amb la presència del Dr. Josep Usall, director general de l'IRTA, i autoritats com la Hble. Teresa Jordà (Consellera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya), Félix Larrosa (alcalde de Lleida), Fernando Miranda (Secretari general del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació), Manuel García (president de Interporc) i Félix Hernáez (director general de Zoetis Espanya i sènior vicepresident de Zoetis Europa del Sud).
Un total de 49 guardons van ser lliurats a 43 explotacions de porcí de set comunitats autònomes i quinze províncies, com a reconeixement a la seva tasca i esforç diari. De caràcter anual i àmbit estatal, aquests guardons, que representen l'excel·lència en la producció porcina, s'atorguen a les explotacions adherides al BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol).
Els premis Porc d'Or estan coorganitzats per l'empresa de salut animal Zoetis, que ha acompanyat l'IRTA a la celebració i lliurament dels guardons des dels seus inicis en 1994. Un fet que s'ha ressaltat al llarg de la gala amb el lliurament d'una placa commemorativa per part de l'IRTA a Zoetis, en reconeixement al seu suport incondicional durant aquests 25 anys. A més, els premis també compten amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) com a coorganitzador, i aquesta edició ha tingut a més el suport a nivell local de La Paeria i Mercolleida.
El Porc d'Or amb Diamant, lliurat a l'explotació considerada com la millor en termes generals, va anar a parar a Osca, en concret a la granja Peculo-Agropecuària del Isábena, de l'empresa Mazana Piensos Compuestos, situada a Capella.
Un altre dels guardons especials d'aquesta nit és el que lliura el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a l'explotació més valorada per les seves característiques en matèria de "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient". Aquest any aquest guardó se l'ha endut una granja de Pontevedra: Granja Sueiro, de NUDESA, a Agolada.
[caption id="attachment_25609" align="aligncenter" width="400"]![]() |
[caption id="attachment_25612" align="aligncenter" width="400"]![]() |
D'altra banda, la granja Can Ballau, en Corts (Girona), de l'empresa Can Ballau SCP (Pinsos Sant Antoni), va rebre el guardó a la Màxima Productivitat per arribar a la xifra rècord de 38,97 garrins deslletats per truja i any.
En termes d'innovació es va premiar a Explotacions Pellicer Sorolla S.L. amb el Porc d'Or Zoetis a la Innovació pel seu nou projecte dirigit a reduir les baixes per aixafament en la maternitat porcina mitjançant l'ús d'un sistema d'aire comprimit que dissuadeix els garrins de situar-se sota de la seva mare quan aquesta s'aixeca.
Els 45 premis restants, estatuetes d'or, plata i bronze atorgades en base als criteris tècnics de Productivitat Numèrica (PN), Taxa de Parts (TP) i Longevitat (LG), es van repartir entre set comunitats autònomes i catorze províncies.
Per primera vegada en la història dels premis, Aragó i Catalunya van empatar en la classificació de comunitats autònomes premiades, amb tretze guardons. En el cas d'Aragó, set van anar a parar a Osca i sis a Saragossa, sent tres estatuetes d'or, quatre de plata i sis de bronze. Dels tretze premis de Catalunya, vuit van ser per a Barcelona, 3 per Girona i dos per a Lleida (set ors, tres plates i tres bronzes).
Castella i Lleó va ser la tercera comunitat més premiada amb sis Porc d'Or que es van repartir Zamora (tres), Segòvia (dos) i Sòria (una plata), en total tres ors, dues plates i un bronze. Molt a prop va estar Navarra amb cinc estatuetes (un or, dues plates i dos bronzes) i Galícia amb quatre (dues plates i dos bronzes), sent dos per la Corunya i dos per Orense. Finalment, Castella-la Manxa va sumar dos guardons (Toledo i Albacete) i La Rioja també va rebre dos Porc d'Or.
[caption id="attachment_25621" align="aligncenter" width="749"]
Aquesta edició ha acumulat un total de 127 nominacions i 45 premiats per cada categoria i per cada criteri, d'entre prop de 800 explotacions i més de 950.000 reproductores analitzades adherides al BDporc, en base als criteris reguladors i al reglament dels premis Porc d' 'Or.
A aquests 45 guardons cal afegir els quatre premis especials: premi Porc d'Or de Diamant; premi Porc d'Or del MAPA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient"; premi a la Màxima Productivitat Numèrica; i el incorporat el passat any , el Porc d'Or Zoetis a la Innovació, que pretén reconèixer i potenciar la innovació en les granges de porcí espanyoles.
D'aquesta manera, els premis Porc d'Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent als criteris de Longevitat (anteriorment Nombre de garrins deslletats per truja de Baixa), Taxa de Parts (TP) i productivitat Numèrica (PN). I les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l'explotació (1a fins a 200 truges, 2a de 201 a 500 truges, 3a de 501 a 1.000 truges, 4a de 1.001 a 2.000 truges i 5a més de 2.001 truges).
El jurat encarregat de determinar què explotacions estan nominades als premis i quins són guardonades està compost per personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la investigació ramadera i l'administració.
[caption id="attachment_25618" align="aligncenter" width="667"]
Aquesta edició ha estat especialment significativa, ja que es compleixen 25 anys des que vam celebrar la primera edició dels premis Porc d'Or a l'excel·lència en la producció porcina. Des de llavors, centenars d'empreses i explotacions de porcí han estat reconegudes amb el lliurament d'aquests guardons per la seva professionalitat, esforç i extraordinària tasca.