El dijous 14 de juny, es va celebrar a Vilafranca del Penedès, una jornada en format de taula rodona on es plantejaven els reptes que presentarà la vitivinicultura a finals del segle XXI.
La jornada a càrrec de l’IRTA i d’altres col·laboradors, titulada “Quina serà la producció i com serà el vi del Penedès a finals de segle? Un problema global, d’efectes locals i solucions individuals”, va comptar amb una trentena de participants. Tots ells, conjuntament amb les intervencions de 7 experts en canvi climàtic, economia, viticultura i enologia, van debatre activament sobre el canvi climàtic i els problemes que aquest generarà al sector de la viticultura. Per part de l’IRTA van participar a les ponències els investigadors Robert Savé i Felicidad de Herralde del programa de Fructicultura i Cristina Escobar del CREDA.
Tot i que no es va resoldre la qüestió inicial de quina serà la producció i com serà el vi del Penedès al final de segle, sí que es va arribar a certes conclusions que parlaven de la necessitat d’establir un treball multidisciplinari i de manera conjunta per tal de mantenir viu el sector. Els experts van donar gran importància al fet d’establir unes estratègies globals que s’apliquin tant en l'àmbit local com individual per adaptar-se no només al canvi climàti,c sinó també a la mitigació.
Finalment la trobada va concloure amb una crida per a fer esforços a nivell de consumidor i màrqueting per millorar la difusió i fer marca d’aquesta lluita contra el canvi climàtic.
Si voleu saber més coses sobre la Jornada, podeu veure aquest vídeo de la Televisió de Vilafranca: