El benestar animal està reconegut com un dels pilars fonamentals d’una ramaderia sostenible, no només per la seva incidència en l’eficiència productiva, on té un impacte inqüestionable, sinó per la pròpia dimensió ètica i social de la sostenibilitat, ja que un sistema no pot ser sostenible si no es moralment acceptable. L’efecte directe del benestar en l’eficiència productiva, en l’impacte ambiental i l’acceptació social de la ramaderia el fa, per tant, un element essencial d’una ramaderia sostenible.
La ciència del benestar animal defineix aquest en base a cinc dominis, que l’animal tingui una bona nutrició, un entorn adequat, una bona salut, un comportament apropiat i un bon estat mental.
Benestar en porcí
Estudiem sistemes alternatius de ramaderia, com ara nous allotjaments en maternitat o producció ecològica, alternatives a l’escuat i el paper de la microbiota intestinal en el comportament i estat emocional del porcs i la seva robustesa enfront factors d’estrès.
Benestar en aus i conills
Som membres del Centre de Referència per al Benestar de les aus de corral i altres animals petits de granja de la Unió Europea (EURCAW-Poultry-SFA). Estudiem nous sistemes d’allotjament, i millores en les pràctiques ramaderes que s’avinguin a les necessitats dels animals.
Benestar en el sacrifici
Som un programa referent mundial en l’estudi de sistemes d’atordiment en diferents espècies com ara el porcí, els remugants i les aus per a un sacrifici humanitari dels animals (sense dolor, patiment o estrès), tant a la granja com a l’escorxador.
Validació i desenvolupament d’indicadors de benestar
Ens basem en l’experiència de vida dels animals i no només a definir l’entorn en el qual viuen; és a dir, treballem perquè els protocols contemplin el comportament i l’estat emocional dels animals.
Benestar en extensiu
La línea de benestar en ramats extensius inclou el desenvolupament d’indicadors de benestar animal específics per animals en règim extensiu, incloent l’ús de noves tecnologies que mitjançant el monitoratge del comportament ens permetin saber com interaccionen els animals amb l’entorn, preveure quan poden estar en risc per una malaltia, accident o presencia de deprepadors, avançar-se als parts a muntanya, o conèixer quins entorns prefereixen, quines limitacions es troben, com s’alimenten i interactúen entre ells i que necesiten per expresar el seu potencial fisiològic i comportamental.
Larrigaudière C; Vilaplana R; Recasens I; Soria Y; Dupille E
10.1002/jsfa.4094