Desplegar menú lateral
13/02/2018

Una xarxa d’estacions meteorològiques per lluitar contra el míldiu

El Consell Regulador de la DO Empordà, IRTA Mas Badia i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura de la Generalitat acaben d’engegar una xarxa d’estacions meteorològiques que ajudaran els viticultors de la denominació a combatre de forma més ecològica el míldiu, un fong que provoca una de les principals malalties que afecten les vinyes.

La xarxa està formada per onze estacions meteorològiques ubicades a l’Alt i el Baix Empordà (Girona) a diferents poblacions i enviaran les dades recollides a una plataforma que monotoritzarà els resultats de manera permanent.

L’objectiu principal d’aquesta xarxa és implementar models avançats de predicció dels riscos d’infeccions de míldiu a partir de la detecció de les condicions meteorològiques que afavoreixen la seva aparició i propagació.

Les dades recollides a les estacions seran processades per l’IRTA i el Servei de Sanitat Vegetal que, mitjançant avisos, comunicaran als viticultors quan es donen les condicions més propenses per a l’aparició d’aquesta malaltia.

D’aquesta manera, els viticultors disposaran d’una informació més completa que serà bàsica per decidir els tractaments fitosanitaris que aplicar a les vinyes, amb l’objectiu final de minimitzar o evitar l’ús de fitosanitaris.

Aquest sistema de gestió estarà en fase de proves durant els pròxims tres anys per valorar la seva efectivitat i fiabilitat.

A més de la sanitat vegetal dels ceps, la xarxa també pot permetre en un futur introduir millores en la gestió del sòl, del reg o del seguiment de la maduració del raïm, entre altres possibles aplicacions que permetran millorar la gestió i el rendiment del cultiu, facilitant la planificació i la gestió de la vinya.