Aquest passat dijous 9 d’agost s'ha portat a terme a Alguaire una jornada tècnica sobre el cultiu de la soja. La jornada, organitzada pel Programa de Cultius Sostenibles de l'IRTA i inclosa dins les activitats del PATT 2018, s'ha desenvolupat en una parcel·la experimental que aquest organisme públic de recerca i experimentació agrària té en aquest terme municipal. La jornada ha comptat amb la presència d'una cinquantena d'agricultors i tècnics de les comarques de regadiu de Lleida i d'altres zones de Catalunya, interessats en valorar les possibilitats de la soja com a cultiu alternatiu o complementari al tradicional del panís a la zona. Els tècnics de l'IRTA han exposat als assistents els treballs experimentals que estan portant a terme amb aquesta espècie, fruit del projecte demostratiu +SOJA, cofinançat per la Unió Europea, i que pretén avaluar l'adaptació, comportament i potencial de la soja a les comarques de regadiu de Lleida.
Aquest cultiu pot tenir ara mateix un especial interès ja que la indústria catalana de fabricació de pinsos és clarament deficitària en proteïna vegetal d'origen autòcton, veient-se obligada a importar-ne la major part. D'altra banda, l'important creixement de la demanda de soja per al consum humà i les necessitats de la indústria transformadora en aquest sentit han fet que la cotització d'aquest producte s'hagi incrementat notablement els últims anys, oferint als productors una interessant rendibilitat del cultiu.
Els assistents van mostrar especial interès en conèixer les característiques i particularitats del maneig d’aquesta alternativa als cultius tradicionals d’estiu en regadiu, manifestant el seu interès concret en conèixer els resultats que s’obtinguin en els diversos assaigs implantats en aquesta parcel·la experimental de soja.
Aquesta jornada forma part de l’activitat de demostració “La soja (Glicine max L.) com a alternativa als cultius extensius tradicionals als regadius de Catalunya +SOJA”, operació 01.02.01 del Pla de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.
Per més informació podeu veure el següent vídeo: