Data d'inici: 01/10/2021
Data fi: 31/12/2024
Codi Projecte: M2060_10868
Acrònim: LIFE PINNARCA
Investigador, canvi global, espècies invasores, conservació, limnologia
L’objectiu principal del projecte és posar en pràctica mesures de mitigació que evitin l’extinció total de Pinna nobilis a curt-mitjà termini. Es preveu que la malaltia que afecti el musclo ventilador arrasarà gairebé totes les poblacions restants, deixant només alguns refugiats potencialment resistents i algunes poblacions d’individus no resistents a refugia (és a dir, llacunes costaneres, deltes, etc.). No hi ha cap tractament actual per a la malaltia i, fins i tot si ho fos, la seva aplicació estaria limitada als individus en captivitat a causa de dificultats pràctiques en mar obert. Tanmateix, si no es duen a terme accions, els individus resistents moriran en el temps sense deixar descendència, mentre que les poblacions refugiades es decauran i no podran repoblar-se si algun altre factor els mata. El present projecte proposa mesures urgents en el marc d’un consorci col·laboratiu d’experts en la matèria que permet l’aplicació de mesures internacionals.
Així, el projecte se centrarà en tres objectius:
1) Augmentar la consciència a escala global, reduint la possibilitat de vandalisme i recollida il·legal dels musclos. Estarà orientat a les escoles i al públic en general, buscant una àmplia col·laboració. Inclou la producció d’un vídeo professional on es descriuen els objectius i resultats del projecte, així com tallers internacionals i accions de voluntariat.
2) Recopilació de la informació de les restants poblacions i individus resistents i inclusió en una base de dades integrada a la pàgina web LIFE Pinnarca. Això no només ajudarà a planificar accions de recuperació més efectives, sinó que ajudarà a altres països a aplicar accions de mitigació i recuperació. Això s’aconseguirà implementant un cens exhaustiu d’àrees on es poden trobar individus resistents o poblacions no afectades, així com instal·lant col·lectors de larves per a la seva bona selecció.
3) Desenvolupar accions de recuperació centrades tant en les poblacions resistents com en les que no siguin resistents, per tal d’augmentar les probabilitats de recuperació de l’espècie. Suposa esforços per agrupar individus resistents, trasllat d’individus vulnerables en entorns paralics a zones més segures, intercanvi d’informació genètica entre les poblacions restants, localització de nous llocs òptims per repoblar-se amb musclos sans fan, manteniment d’individus en instal·lacions interiors i desenvolupament de mesures actives. per millorar els entorns on encara es troben individus sans resistents.