Data d'inici: 27/11/2024
Data fi: 05/05/2026
Acrònim: GO VALORAFOOD 2.0
Segons l’estudi de consumidors realitzat per la Generalitat de Catalunya al 2020, que porta per títol “Anàlisi del consumidor català de peix i marisc”, el consumidor català considera que el peix i marisc són productes indispensables en la dieta pels seus valors nutricionals. Cada vegada més hi ha un augment d’empreses transformadores del peix que posen a l’abast del consumidor el peix filetejat, net i llest pel consum. Durant aquesta transformació, l’empresa obté el producte segons les necessitats de venda acceptades, no obstant això hi ha una sèrie de restes que actualment no són valoritzades, les quals es llencen com a residus o van destinades a alimentació animal. Aquestes restes, son aptes pel consum humà i poden representar el 50% de la producció.
Aquest projecte prové d’una sèrie de projectes anteriors que han portat a l’estudi i desenvolupament de valoritzacions de subproductes en les empreses participants. El primer projecte, LLOTJA DE FUTURS va analitzar la logística per connectar productor amb transformador dins d’estrictes controls de seguretat alimentaria, entre d’altres factors. El segon, VALORAFOOD, va quantificar els excedents, volums, regularitat de les diferents espècies a valoritzar per obtenir petits prototips de productes revaloritzats .
El present projecte VALORAFOOD 2.0, és la continuació del treball que s’ha realitzat fins ara, en el desenvolupament de productes innovadors amb subproductes de la pesca on actualment, aquests subproductes tenen un valor econòmic molt baix o pràcticament nul.
El principal objectiu de Valorafood 2.0 és el desenvolupament de productes innovadors a partir dels subproductes de la indústria del filetejat de peix utilitzant diverses tecnologies per l’aprofitament alimentari i millorar-ne la seva revalorització.
Per aconseguir aquests objectius inclou diverses actuacions, com la identificació i quantificació dels excedents, adequació de la tecnologia de fabricació i d’envasament dels subproductes, implementació d’un procés productiu i l’estudi de l’escalabilitat. A més es realitzarà la difusió del projecte i dels resultats de la innovació.
Participants: ICELAND SEAFOOD IBERICA S.A.U (Líder), FRIME (beneficiari), SERHS FOOD (no beneficiari), MERITEM (no beneficiari), ICELNAD OCEAN CLUSTER (no beneficiari), PORT DE BARCELONA (no beneficiari), MERCABANA (no beneficiari), RADI (contractat), CLUSTER FOODSERVICE (coordinador), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA (OPI).
Actuació del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: